Лидерите на ЕС приеха Декларация от Малта за пресичане на миграцията през Средиземно море

Европейският съвет акцентира върху ефикасния контрол на външните граници, включително на Балканите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз приеха "Декларация от Малта относно външните аспекти на миграцията: овладяване на маршрута през Централното Средиземноморие".

В нея се подчертава, че основен елемент на устойчивата политика в областта на миграцията е осигуряването на ефикасен контрол на външните граници на съюза и пресичането на незаконните потоци към ЕС.

През 2016 г. броят на пристигащите се сви до една трета от нивата през 2015 г. По маршрута през Източното Средиземноморие, въпреки продължаващия натиск, броят на пристигащите през последните четири месеца на 2016 г. спадна с 98% спрямо същия период на предходната година. Оставаме ангажирани с изявлението на ЕС и Турция и цялостното недискриминационно прилагане на всички негови аспекти, както и с оказването на непрекъсната подкрепа на държавите по маршрута през Западните Балкани, се посочва в документа.

По-нататък той на практика представлява програма за ограничаване на миграционния поток към Европа през Средиземно море.

В неформална среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС България бе представена от президента Румен Радев, който съобщи, че повишаването на сигурността на европейските граждани и засилването на мерките за борба с нелегалния трафик на хора към ЕС са били водещите акценти на заседанието в Малта.

За България е изключително важно с повишено внимание да следи и региона на Източно Средиземно море, и сухопътните маршрути в Източна Европа, които гарантират и сигурността на българските граници, e подчертал на срещата държавният глава.

На Европейския съвет всички лидери са се обединили около позицията, че въпросите в сферата на сигурността и отбраната са общ приоритет и са постигнали съгласие за увеличаване на отделяните средства за сигурност и отбрана. "Европа търси как по най-добрия начин да защити своето бъдеще. Без гарантиране на сигурността не можем да мислим за икономически ръст, за по-висока заетост и за увеличаване на благосъстоянието на гражданите", посочи президентът.

По думите му срещата на върха в Рим следващия месец по повод 60-годишнината от подписването на Римските договори трябва да се превърне в демонстрация на единството на ЕС около неговите ценности и солидарност. "Европейските лидери трябва да докажат, че имат решимостта да се обединят около обща стратегия, която да защити интересите на Европа и да осигури мир и просперитет", посочи президентът. По думите на държавния глава това означава да бъде демонстрирана и солидарност с държавите от външните граници на ЕС, които не трябва да бъдат оставяни да се справят сами с миграционната криза.

Срещу миграционния поток в централното Средиземноморие

Програмата за пресичане на миграционния поток в централното Средиземноморие включва засилване на помощта за либийските власти и по-специално за либийската брегова охрана, с цел пресичане на потока от мигранти, както и финансова помощ за създаване на безопасни лагери за бежанци в страната, подчертава агенция ДПА.

Самите лагери ще бъдат администрирани от подкрепяното от ООН правителство в размирната страна.

ЕС също така ще помага за доброволното репатриране на бежанците, желаещи да се завърнат в своите страни, и ще работи със съседните на Либия страни за по-добър контрол на водните пътища.

ДПА припомня, че само през 2016 г. в морето са намерили смъртта си около 4500 души от общо 180 000, предприели рискованото пътуване през морето в опит да достигнат Европа.

Декларация от Малта на членовете на Европейския съвет относно външните аспекти на миграцията

Предвижда се овладяване на маршрута през Централното Средиземноморие

Пълният текст на декларацията, приета днес от членовете на Европейския съвет във Валета:

"1. Ние приветстваме и подкрепяме усилията на малтийското председателство за постигане на напредък по всички елементи на всеобхватната политика на ЕС за миграцията. Потвърждаваме решимостта си да действаме при пълно спазване на правата на човека, международното право и европейските ценности и съвместно с Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) и Международната организация по миграция (МОМ).

2. Основен елемент на устойчивата политика в областта на миграцията е осигуряването на ефикасен контрол на външните ни граници и пресичането на незаконните потоци към ЕС. През 2016 г. броят на пристигащите се сви до една трета от нивата през 2015 г. По маршрута през Източното Средиземноморие, въпреки продължаващия натиск, броят на пристигащите през последните четири месеца на 2016 г. спадна с 98% спрямо същия период на предходната година. Оставаме ангажирани с изявлението на ЕС и Турция и цялостното недискриминационно прилагане на всички негови аспекти, както и с оказването на непрекъсната подкрепа на държавите по маршрута през Западните Балкани.....

Още

Италия и Либия се договориха за спиране на миграционния поток

В четвъртък вечер Италия и Либия постигнаха споразумение за спиране на миграционния поток. Италианският премиер Паоло Джентилони съобщи след среща в Рим с либийския си колега Файез ас Сарадж, че двете страни са подписали меморандум за разбирателство за засилване на сътрудничеството и за борба срещу трафика на мигранти.

Споразумението предвижда главно осигуряване на обучение и оборудване с цел по-ефективен контрол на дългите граници на Либия в пустинята и засилване на бреговата охрана на страната, която в момента разполага с ограничен брой плавателни съдове.

То предвижда лагерите - вече съществуващите и бъдещите, да станат места, където мигрантите ще остават, докато бъдат депортирани или доброволно решат да се върнат в родните си страни. Те ще бъдат администрирани от либийското вътрешно министерство. Италия ще обучава персонала в лагерите, ще предоставя медицинска помощ и лекарства за настанените в тях.

Рим обещава и широка подкрепа за борещото се срещу хаоса в Либия правителство на Серадж, включително и за сигурността и военните институции в столицата Триполи, където правителството все още е изложено на значителни рискове от мощни местни враждуващи групировки и милиции.

Джентилони определи италианско-либийското споразумение като "само едно парче" от по-общ план, който ще бъде обсъден на срещата на върха на Европейския съюз и ще предвижда икономическа помощ не само за Либия, но и за други африкански страни.

Премиерът на подкрепяното от ООН либийско правителство на националното единство пристигна в Рим от Брюксел, където се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Сарадж предупреди, че обучението на либийската брегова охрана и предоставянето на повече помощ няма да са достатъчни. Той призова за "по-практични" европейски механизми за подпомагане на Либия.

Програмата на ЕС среща опасения

Европейските лидери, събрани в малтийската столица Валета, се опитаха днес да разсеят опасенията, че приетата от тях програма за пресичане на миграционния поток към Европа през Средиземно море може да доведе до превръщане на лагерите за мигранти в Либия в ужасяващи гета на мизерията, предаде Асошиейтед прес.

Подобни опасения изразиха представители на ООН и защитници на правата на бежанците. Генералният директор на хуманитарната организация "Лекари без граници" Арджан Хехенкамп заяви, че държавите от ЕС "трябва да се изправят пред реалността" и посочи, че лагерите в Либия са опасно препълнени. Според правозащитници условията в тях са нечовешки и пристигналите по нелегални канали там африканци чакат месеци, докато се вредят на опасните лодки на трафикантите на хора през морето.

Върховният комисариат на ООН за бежанците смята, че поддържането на тези лагери ще означава задържаните в тях насила да бъдат заставяни да живеят в крайна бедност и ще ги изложи на риск от малтретиране, принудителен труд, изнасилвания и мъчения.

Върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза пред репортери във Валета, че целта на ЕС е "да намали броя на смъртните случаи както по море, така и в пустинята" в Южна Либия, откъдето преминават маршрутите на каналджиите, прекарващи мигрантите към средиземноморския бряг.

ЕС разглежда също възможността да предоставя финансови средства на бежанските и миграционните агенции на ООН, за да подобрят състоянието на лагерите в Либия.

Ройтерс посочва, че се обсъжда и идеята за скрининг на мигрантите, за да бъдат идентифицирани онези, които покриват изискванията за бежански статут, преди те да се качат на лодките, както и да се решава конкретно дали заловените в морето - или спасените от водата - могат да бъдат връщани в Либия, вместо да бъдат отвеждани в Италия, както става сега.

"В сегашния контекст Либия не може да бъде смятана за сигурна трета страна, нито пък е възможно обработката на документите на кандидатите за убежище да се извършва екстериториално в Северна Африка", се казва в обща декларация на Комисариата на ООН за бежанците и на Международната организация по миграцията, публикувана тази седмица.

Споделяне

Още от Европа