Лидерите на ЕС приеха насоките за бъдещите отношения с Лондон

Въпросът за ирландската граница обаче остава нерешен "във фризера“

Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Ръководителите на 27 страни от Европейския съюз приеха в петък директивите, които ще направляват европейските преговарящи в дискусиите с Обединеното кралство за рамките на бъдещите отношения след Брекзит, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

"Решение: 27-те от ЕС приеха водещите принципи", обяви Туск в Туитър в началото на дискусията за напредъка на преговорите между Лондон и Брюксел през втория ден от срещата на върха.

Решението дава възможност ръководителят на европейския преговорен екип Мишел Барние да започне преговори с Лондон за бъдещите търговски отношения и по други теми като сътрудничеството в областта на сигурността, отбелязва ДПА.

 

Британската премиерка Тереза Мей приветства решението на лидерите на Европейския съюз да одобрят 21-месечен преходен период, който да помогне на бизнеса да се адаптира след излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.

 

Тя призова ЕС да се възползва от тази "нова динамика" за предстоящите преговори за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел.

"Приветствам факта, че Съветът на ЕС одобри тази сутрин подробностите за преходния период. Това дава увереност на хората и на бизнеса. Дава им яснота за техните бъдещи планове", посочи Мей.

Премиерката добави, че сега започват преговори за търсенето на работещи решения по оставащия най-сложен въпрос - за Северна Ирландия и за контрола по границата между нея и Република Ирландия, която остава в ЕС.

Според Ройтерс обаче този въпрос може не само да се окаже много труден за решаване, но може да провали и всичко друго, постигнато в преговорите за Брекзит досега, защото противоречията по "граничния въпрос" са дълбоки.

 

Агенцията цитира ирландския премиер Лио Варадкар, който каза пред репортери в Брюксел, че "нищо не е решено, докато всичко не бъде решено".

Ройтерс смята, че в желанието да получи вчерашното "да" от лидерите на ЕС за удължен преходен период, Мей се е опитала да прати за неопределено време във фризера горещия въпрос за границата с надеждата той да бъде забравен или да се намери някакво магическо решение за него, което обаче едва ли ще се случи.

Споделяне

Още от Европа