Лидерите на ЕС решиха до 2009 г. да има Евроконституция

Лидерите на ЕС решиха до 2009 г. да има Евроконституция

Берлинска декларация, установяваща 2009 г. за краен срок, в който да се приеме Договор за европейската конституция, приеха лидерите на 27-те членки на Европейския съюз по повод 50-годишнината от създаването на общността. Документът бе подписан в неделя на тържествена церемония в Германския исторически музей от германския канцлер Ангела Меркел, чиято страна сега е ротационен председател на ЕС, от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг. Те направиха това от името на трите европейски институции, тъй като документът няма силата на договор, въпреки че се подкрепя от лидерите на 27-те държави членки.

Декларацията има за цел да даде нов импулс на Европа след инстуционалната криза, породена от френското и холандското "не" на евроноституцията референдумите през 2005 година, предадоха световните агенции.

Европа е силна и дееспособна, когато говори в един глас, заяви германският канцлер Ангела Меркел в приветствието си към участниците в срещата на върха.

Меркел подчерта, че 27-членният ЕС има нужда от нова динамика две години след отхвърлянето на Европейската конституция от френските и холандските гласоподаватели. Тя призова колегите си да подкрепят усилията за съживяване на конституцията и отбеляза, че ако това не стане, ще бъде "историческа грешка".

Ханс-Герт Пьотеринг призова на ЕС да се придаде повече демократичност, откритост и той да стане по-близък до гражданите. Именно затова на ЕС е нужен до 2009 г.нов конституционен договор, добави председателят на Европарламента.

В Берлинската декларация документа се приветстват успехите, постигнати от съюза в 50-годишната му история в областта на мира и демокрацията в Европа. Очертава се и целта Евросъюзът да бъде поставен върху обновени общи основи до следващите избори за Европейски парламент през 2009 година.

В същото време изследване на британската група “Оупън Юръп” показва, че три четвърти от европейците не желаят институциите на ЕС да получават повече власт бе съответните общи решения от референдуми, предаде ББС.

Проучването, проведено във всички 27 държави на ЕС, сочи, че 41 на сто от запитаните смятат, че ЕС трябва да има по-малко пълномощия, а основните решения да се вземат на местно ниво.

Независимо от това, че Берлинската декларация посочва еврото като едно от главните достижения на ЕС, повечето от гражданите на страните членки биха предпочели да си върнат старите национални  валути.

Фактически еврото се поддържа само от жителите на шест страни от 13-те държави от еврозоната.

Съгласно друго допитване на “Оупън Юръп”, проведено в някои европейски страни и в САЩ, повечето европейци и американци  смятат, че Евросъюзът ще съществува и след 50 години и в него ще влиза не само Турция, но и Русия.

В близко бъдеще Русия няма да влезе в ЕС, но смята да установи с него отношения на стратегическо партньорство, посочва руският президент Владимир Путин в своя статия "Половин век европейска интеграция и Русия", цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Стабилната, процъфтяваща и единна Европа отговаря на нашите интереси. Ние гледаме на европейската интеграция като на обективен процес... и за нас е важно ЕС да стане още по-авторитетен и влиятелен център на световната политика", отбелязва Путин.

Той призовава ЕС да ускори работата над новия договор за стратегическо партньорство, който трябва да замени сега действащото споразумение с Русия. То изтича тази година и двете страни по него имаха готовност да започнат преговори по новия договор, но процесът бе блокиран от Полша, която постави условие пред Москва за отмяна на забраната за внос на полско месо.

Споделяне

Още от Европа