Лидерите на ЕС: Русия иска да ни отслаби, няма да има компромиси

Италия се противопостави на нови санкции срещу Москва заради Алепо

Лидерите на ЕС: Русия иска да ни отслаби, няма да има компромиси
Русия се опитва да отслаби Европейския съюз и европейските страни трябва да останат верни на курса си и единни в политиката си към Москва. Около тази теза се обединиха лидерите на страните членки по време на срещата на върха в Брюксел. 
 
"Лидерите наблегнаха на различни прояви на руските враждебни действия - от нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибератаки, намеси в политическите процеси в ЕС и други страни", каза на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 
 
"Имайки предвид примерите за това, ясно е, че стратегията на Русия е да отслаби ЕС", обобщи той. 
 
Туск коментира още, че целта на ЕС не е да създава напрежение с Русия. "Ние просто реагираме на стъпки, предприети от Москва. Разбира се, ЕС винаги е готов да води диалог с Русия, но няма да направим компромис с нашите ценности или принципи. Затова се договорихме да следваме курса си и най-вече да пазим единството на ЕС", заяви Туск.
 
Засега без допълнителни санкции заради Сирия
 
Европейските лидери са се договорили също да разгледат всички достъпни варианти, ако руските военни продължат да извършват жестокости в Сирия заедно със сирийската армия, става ясно от заключителния документ на срещата. В него обаче не се казва, че тези варианти включват нови санкции срещу физически или юридически лица, както бе записано в проекта на документа, отбелязва Ройтерс. 
 
Лидерите решително осъдиха атаките срещу гражданското население в Сирия от страна на режима и неговите съюзници, особено Русия. ЕС призовава за незабавно спиране на насилието и спазване на примирието, каза Туск. 
 
Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки или не, предаде ТАСС и добави, че Италия е блокирала варианта, заплашващ със санкции. 
 
Великобритания, Франция и Германия са искали ЕС да окаже максимално силен натиск върху Русия, за да я накара да спре операциите си срещу бунтовниците в Алепо, предаде Ройтерс.
 
Вчера, в навечерието на срещата българският премиер Бойко Борисов също обяви, че София е готова да подкрепи санкции срещу Москва царади действията ѝ в Сирия. 
 
След заседанието обаче Борисов коментира, че санкциите срещу Русия са последната крачка. 
 
"Всички се обединихме, че с Русия трябва да се проведе диалог, за радост спряха за денонощие ударите, да седнат на масата за преговори и да се разберат - войната трябва да спре. Всички решихме, че с един жест, с добро, санкциите към минските споразумения, докато не се спазват, остават, а за нови санкции ще говорим, едва ако продължат всички бомбардировки, които носят убийства", посочи Борисов.
 
"Затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят", добави той. 
 
Италия против санкции срещу Русия 
 
Италианският премиер Матео Ренци, чиято страна има сериозни търговски връзки с Русия, заяви, че икономическите санкции не бива да бъдат използвани като част от стратегията на съюза, защото те няма да принудят Москва да преговаря за мирно уреждане на конфликта. 
 
"Трябва да направим всичко възможно да има мирна сделка в Сирия, но е трудно да си представим, че това трябва да е свързано с допълнителни санкции срещу Русия", каза той пред репортери след късната вечеря снощи, на която бе обсъждана стратегията на блока.
 
Европейският съюз може да приеме мерки срещу Русия, ако интензивността на ударите по Алепо се запази на това равнище, което беше преди хуманитарната пауза, каза канцлерът Ангела Меркел на пресконференция за резултатите от първия ден на срещата на високо равнище на ЕС. Канцлерът каза, че съюзът още не е мислил за график на по-нанатъшните си консултации по тази тема. Днес не обсъждахме времето, а само въпросът какво е необходимо да се направи, как да се помогне на хората в Алепо, каза тя.
 
Френският президент Франсоа Оланд каза, че ЕС не е взел решение за санкции срещу Москва заради действията ѝ в Сирия, но подчерта, че санкциите заради Украйна остават в сила. Договорихме се да направим всичко необходимо, за да са осигурим натиск върху Русия, за да осигурим продължаване на примирието в Алепо, заяви Оланд и добави, че точно това е било обсъждано и на срещата му с руския президент Владимир Путин и Меркел ва 19 октомври в Берлин.
 
Русия уведоми ООН, че в продължение на четири дни няма да бомбардира Алепо по 11 часа на ден. Служители на ЕС предположиха, че обявяването на това решение е било планирано да съвпадне със срещата на ЕС, където имаше все по-сериозни нагласи за налагане на санкции, отбелязва Ройтерс. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа