Лидерите на ЕС с видеосреща за Covid-19 на 29 октомври

Сградата на Съвета на ЕС в Брюксел

Европейските лидери ще имат видеоконференция идната седмица, за да дискутират как да координират по-добре усилията си срещу пандемията с оглед на резкия ръст на инфекцията в страните членки, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър, цитиран от Ройтерс.

Това ще бъде първата от видеосрещите на върха, които лидерите на ЕС се ангажираха да провеждат редовно, за да обсъждат начините за борба с пандемията. "Трябва да засилим колективните си усилия в борбата срещу Covid-19", каза Мишел в туита си.

Срещата ще започне в късния следобед и ще се състои ден след като Европейската комисия, както се очаква, ще обяви нови планове за укрепване на сътрудничеството между страните членки в тестирането на стратегии, в проследяването на контактите на заразените и по дължината на срока на карантината, съобщиха служители, цитирани от Ройтерс.

27-те страни от ЕС поведоха борбата срещу коронавируса с различни, често конфликтни мерки през първите месеци на пандемията. Очаква се по-тясната им координация сега да предотврати повторението на тези различия, наблюдавани през първата вълна, отбелязва Ройтерс. Националните мерки все още се различават значително.

Споделяне

Още от Коронавирус