Лидерите на ЕС с видеосреща за Covid-19 на 29 октомври

Сградата на Съвета на ЕС в Брюксел

Европейските лидери ще имат видеоконференция идната седмица, за да дискутират как да координират по-добре усилията си срещу пандемията с оглед на резкия ръст на инфекцията в страните членки, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър, цитиран от Ройтерс.

Това ще бъде първата от видеосрещите на върха, които лидерите на ЕС се ангажираха да провеждат редовно, за да обсъждат начините за борба с пандемията. "Трябва да засилим колективните си усилия в борбата срещу Covid-19", каза Мишел в туита си.

Срещата ще започне в късния следобед и ще се състои ден след като Европейската комисия, както се очаква, ще обяви нови планове за укрепване на сътрудничеството между страните членки в тестирането на стратегии, в проследяването на контактите на заразените и по дължината на срока на карантината, съобщиха служители, цитирани от Ройтерс.

27-те страни от ЕС поведоха борбата срещу коронавируса с различни, често конфликтни мерки през първите месеци на пандемията. Очаква се по-тясната им координация сега да предотврати повторението на тези различия, наблюдавани през първата вълна, отбелязва Ройтерс. Националните мерки все още се различават значително.

Споделяне

Още от Коронавирус

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?