Лидерите на ЕС са разделени по въпроса за среща с Путин

Ангела Меркел говори в Бундестага в четвъртък, сн. ЕПА/БГНЕС

Франция и Германия призоваха за среща на високо равнище между представители на Европейския съюз и руския президент Владимир Путин, но тази позиция срещна остра съпротива от Полша и балтийските държави.

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че ЕС трябва да намери начини да започне пряк диалог с Русия.

"Конфликтите могат да се разрешат най-добре, ако освен това си говорите", подчерта тя.

"Дискутирането с Русия е необходимо за стабилността на Европа, но този диалог трябва да бъде амбициозен и да има изискване да не се правят отстъпки от нашите ценности и интереси", каза днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Австрийският канцлер Себастиан Курц приветства френско-германското предложение, отбелязва Ройтерс.

"Много се радвам да видя най-накрая стъпки за диалог с Русия", заяви той, пристигайки срещата на върха в белгийската столица.

"Географски ние сме по-близо до Русия, отколкото са САЩ, не можем просто да стоим настрани и да наблюдаваме диалога между Съединените щати и Русия, докато много въпроси като Украйна ни засягат повече, отколкото САЩ."

Други страни обаче проявяват скептицизъм към този подход и призовават за предпазливост, отбелязва ДПА.

"Не виждаме никакви радикални промени в поведението на Русия", заяви литовският президент Гитанас Науседа.

Той добави, че ако ЕС започне да се стреми към контакти, без да е имало позитивна промяна, ще изпрати лош сигнал на партньорите си, например на страните от Източното партньорство.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че не е принципно против преки контакти с Русия, но няма да участва в подобна среща.

В момент, когато лидерите на ЕС може да открият пътя към възобновяване на срещите на високо равнище с Русия, украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба осъди опасното отклонение от европейската политика на санкции срещу Русия, предаде Франс прес.

Инициативите за подновяване на срещите на високо равнище ЕС-Русия, без да има напредък от страна на Москва, могат единствено да подкопаят ефективността на режима на санкции срещу режима на Владимир Путин, заяви Кулеба в Брюксел след среща с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. Това може само допълнително да разубеди Русия да не прилага Минските споразумения, приети през 2015 г. за слагане край на насилието в Източна Украйна, посочи още министърът.

Решението за замразяване на срещите на върха между ЕС и Русия беше взето през 2014 г. след офанзивата на Русия срещу Украйна. За съжаление, оттогава Русия не е показала никакво намерение да промени политиката си, било то към Украйна или към ЕС, отбеляза Кулеба.

Руският президент Владимир Путин подкрепи идеята за възстановяване на диалога и контактите между Москва и Европейския съюз.

"Подобен диалог е наистина необходим както за Брюксел, така и за Москва", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Смятаме подобно предложение за положително", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?