Лидерите на ЕС се притесняват за отношенията със САЩ

Лидерите на ЕС се притесняват за отношенията със САЩ

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не чувства заплаха от новата администрация на САЩ, но мисли че "има нужда от някои обяснения". Според него новата американска администрация не познава добре Европа.

В навечерието на срещата на върха на ЕС в Малта председателят на Европейския съвет Доналд Туск очерта основните заплахи за бъдещето на ЕС.

"Първата заплаха е външна и е свързана с новата геополитическа ситуация в света и Европа. Надигащата се агресивност на Китай, особено по море, агресивната политика на Русия спрямо Украйна и нейните съседи, войните, тероризмът и анархията в Близкия изток и в Африка, където радикалният ислям играе главна роля, както и тревожните изявления на новата американска администрация правят нашето бъдеще твърде непредсказуемо", подчерта Туск.

Втората заплаха, според него, е вътрешна и е свързана с ръста на националистическите и ксенофобски настроения в самия Евросъюз. "Националният егоизъм също става привлекателна алтернатива на интеграцията", отбеляза той. А третата заплаха за бъдещето на ЕС, според него, се корени в "начина на мислене на проевропейските елити".

Пристигайки във Валета, германската канцлерка Ангела Меркел се обяви за силна Европа, която по-лесно ще може да гради отношенията си със САЩ.

"Мисля, че колкото по-ясно разбираме нашата роля в света, толкова по-добре ще можем да градим трансатлантическите отношения. Затова за мене на първи план е обсъждането на положението в Европа, а не в други части на света", посочи тя.

"Бъдещето на Европа е в собствените ѝ ръце", изтъкна Меркел, цитирана от Ройтерс.

Въобще въпросът за усложняващите се отношения със САЩ при новата администрация на президента Тръмп се очертава като тема, която очевидно силно вълнува всички участници в срещата на върха в Малта, отбелязва ДПА.

Френският президент Франсоа Оланд предупреди днес, че Европа не бива да разчита единствено на алианса си със САЩ, в който доминират американците.

"Знае ли някой какво наистина иска американският президент, когато става въпрос за трансатлантическата връзка и споделянето на бремето на разходите?", попита той.

Оланд призова страните от ЕС първо да мислят да бъдещето си в ЕС, вместо да кроят планове за двустранни отношения със САЩ.

"Нормално е всеки да разговаря с американския президент, но ние (в Европа) трябва да имаме европейска визия за нашето бъдеще", каза той.

Президентът на Австрия Кристиан Керн направо обвини САЩ, че "носят отговорност за миграционната криза в Европа заради своите военни интервенции".

"За международната общност е неприемливо, че сега Америка бяга от отговорност, и ние трябва да обясним това на нашите американски приятели".

Той добави, че "за Доналд Тръмп трябва да съдим по постъпките, а не по думите му по време на предизборната кампания".

Говорейки за забраната, наложена от Тръмп върху влизането в САЩ на граждани от седем мюсюлмански страни, Керн каза, че "ние трябва да станем с тях съюзници в борбата с радикалния ислям, а не да ги смятаме за врагове".

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел призна, че действията на Тръмп се разминават с ценностите, които отстоява самият той. Бетел добави обаче, че още е рано да се правят изводи за по-нататъшното развитие на отношенията с Вашингтон.

По-сдържано за бъдещите отношения със САЩ във Валета се изказа върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС.

Според нея "различията в позициите са нещо нормално между приятели“. „Ние се стремим към сътрудничество и дружба със САЩ", каза тя.

Споделяне

Още от Европа