Лидерите на ЕС се събират отново за нов председател на ЕК

Лидерите на ЕС може да се срещнат по-късно този месец, за да решат кой да наследи Романо Проди на поста председател на Европейската комисия.

Ирландски дипломати съобщиха, че възможните дати за среща са 27 и 30 юни, преди изтичането на ирландското председателство на ЕС в края на месеца.

На срещата на върха в Брюксел миналата седмица държавните и правителствени ръководители постигнаха споразумение за първата конституция на ЕС, но не успяха да се разберат за председател на ЕК.

Петгодишният мандат на Проди изтича през октомври.

Редица имена бяха обсъждани и дебатирани, някои от които предизвикаха спорове сред лидерите на ЕС.

Двамата водещи кандидати - белгийският премиер Ги Верхофстат и европейският комисар по външните отношения Крис Патън - се оттеглиха.

Франция и Германия дадоха силна подкрепа за Верхофстат, но Великобритания възрази, че той е твърде федералистки настроен. По-късно белгийският премиер заяви, че вече не е на разположение за поста председател на ЕК.

Френският президент Жак Ширак отхвърли кандидатурата на Патън с думите, че не е подходящо да се обсъжда кандидат от страна, която не участва в цялостната европейска политика, визирайки Великобритания и Дания, които още не са се присъединили към единната европейска валута.

Името на ирландския премиер Бърти Ахърн също бе обсъждано, но той отрече да има амбиции за поста.

Другите възможни кандидатури са на датския министър - председател Андрес Фогт Расмунсен, на председателя на Европейския парламент Пат Кокс, на португалския премиер Хосе Дурао Баросо и френския външен министър Мишел Барние.

Премиерът на Люксембург Жан - Клод Юнкер заяви няколко пъти, че предпочита да запази сегашната си работа, но името му все още се спряга за наследник на Проди.

Върховният представител на ЕС по външната политика и бивш генерален секретар на НАТО Хавиер Солана също е сред обсъжданите кандидатури. "Има хора, които биха се справили по-добре от мен, но ако има консенсусно настояване от страна на политическите лидери на ЕС, за мен ще е много трудно да откажа", заяви той.

В понеделник обаче Солана хвърли повече светлина около плановете си, като обясни, че му предстои операция на коляното и няма да се кандидатира за нищо.

Германия втвърди позицията си по темата, като правителственият говорител Бела Анда заяви: "Аз не искам да поставям предварителни условия, но трудно можем да си представим, че председателят на комисията ще от страна, която не е представена в ключови европейските органи и институции".

Подобен критерий може да изключи номинациите на повече от половината от страните в ЕС, включително на Великобритания, Ирландия, Дания, Швеция или всяка от 10-те нови страни членки, които се присъединиха към ЕС на 1 май.

Британският външен министър Джак Стро обаче смята, че могат да се издигат кандидатури на страни, които не участват в единната европейска валута и в други "ключови" органи на ЕС.

"Ние следваме конституцията ЕС към момента и е много ясно, че председателят на ЕК може да бъде от която и да е държава -членка", каза Стро.

Италианският външен министър Франко Фратини каза след среща с британския си колега, че ръководителите на ЕС трябва да се обединят за кандидат, който да върши работа, в противен случай постът ще е неефективен.

Изборът на председател без единодушен консенсус би го поставил в много трудна ситуация, каза Фратини.

Споделяне

Още от Свят