Лидерите на ЕС се споразумяха за "доброволни" мигрантски центрове в и извън ЕС

Общи и неясни формулировки в решението за миграцията говорят за оставащи различия

Лидерите на ЕС се споразумяха за "доброволни" мигрантски центрове в и извън ЕС

След дълги преговори лидерите на Европейския съюз стигнаха до общоевропейско решение на кризата с мигрантите, което обаче на този етап изглежда с твърде неясни и общи формулировки. Основна точка в него е създаването на центрове за мигранти на европейска територия, в които ще се преценява кои от тях да остават в Европа и кои да бъдат връщани.

Системата ще бъде допълнена от платформи за приемане на мигранти, обособени извън границите на ЕС.

Центровете на европейска територия ще бъдат отваряни на доброволен принцип, като все още не е ясно кои държави ще ги приемат.

Освен това лидерите на ЕС са решили да се отделят повече средства за помощ на страните от първата линия и да се вземат мерки за прекратяване на вътрешното движение на мигрантите от една страна в друга.

Основни акценти в споразумението за миграцията, постигнато на срещата на върха на ЕС

Европейските лидери постигнаха след преговори, продължили цяла нощ, споразумение за миграцията. В изявление от срещата на върха в Брюксел се казва, че "Европейските лидери са се съгласили да създадат съвместни центрове за мигранти и за ограничаване на движението на мигранти в блока", като така отговарят на безпокойствата на Берлин и на Рим, предаде Ройтерс.

"Всички мерки в контекста на тези контролирани центрове, в това число пренастаняването и разселването, ще бъдат на доброволна основа", се казва в съвместно изявление на лидерите.

ЕС също така постигна съгласие за затягане на контрола по външните граници, за увеличаване на финансирането за Турция, Мароко и северноафриканските страни, се казва в изявлението.Още

След продължилата почти цяла нощ среща в Брюксел ръководителите на страните членки съобщиха, че са близо и до сългасие за реформа на т.нар. Дъблински регламент. Основният спор по регламента е дали мигрантите да бъдат връщани в първите страни, в които са влезли в ЕС, както е в момента, или да се обмисли схема за справедливото им разпределение.

Сигналите след срещата са, че досегашната идея за квотно разпределение на мигрантите, която не се приемаше от много страни, вероятно ще отпадне.

Срещата на върха се опита да постигне и една от основните си цели – да демонстрира обединен и силен ЕС пред лицето на мигрантската заплаха и всички европейски лидери говориха за общи мерки и решения. Липсата на конкретика в споразумението им обаче показа, че все още не са преодолени разминаванията.

Показателни са и коментарите на страните от Вишеградската четворка, които определиха като голям успех решението бежанците да бъдат разпределяни в страните членки на доброволна основа.

България не е готова да приема обратно мигрантите

Българският премиер Бойко Борисов коментира от своя страна, че "икономическите мигранти могат да отидат там, където ги искат, но ние нямаме нужда".

"Спазвайки всички международни спогодби и конвенции, когато бедстващ човек дойде на нашите граници, ние сме длъжни да го регистрираме. След това той може да тръгне за която иска страна в Европа. Ако го спрат в Австрия или в Германия, той трябва да се върне в България. С това не се съгласих, Дъблинското споразумение трябва да се ремонтира", коментира Борисов.

"България се справя прекрасно, спазва си ангажиментите, не виждам причина да се прави допълнително споразумение", допълни той по повод предложенията за двустранни споразумения за обратен прием на мигранти.

Той отбеляза, че ключова дума в приетите снощи заключения на Европейския съвет е "доброволно" по отношение на т. нар. вторично разпределение (разселване) на мигранти.

"Италия вече не е сама"

"Италия вече не е сама след тази среща на върха. Установява се нов всеобхватен принцип за оказване на прием и спасяване на мигрантите. И се признава главният принцип - всеки пристигнал в Италия пристига в Европа", заяви италианският премиер Джузепе Конте, който първоначално бе заплашил да блокира приемането на заключителния документ по всичките теми от дневния ред заради разногласия относно решаването на миграционната криза.

Той отбеляза, че Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си.

"Доволен съм и съм горд от резултатите на нашето правителство в Брюксел. Най-накрая Европа бе принудена да обсъди италианското предложение и най-накрая Италия вече не е изолирана, а играе отново главна роля", добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че пристигащите в Европа мигранти не трябва сами да избират в коя страна да останат, и добави, че страните от ЕС искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба /Фронтекс/ и да заделят втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците.

Тя бе поставена под силен натиск от коалиционния си партньор - баварската партия Християнсоциален съюз, която настоява за драстични мерки срещу мигрантите. След срещата един от лидерите на ХСС, Ханс Михелбах каза, че партията му иска да се запази съюзът с Меркел.

"Положителен знак е, че нещо се придвижи в правилната посока в Европа. Въпросът е какво ще се предприеме по-нататък за националните граници и за интеграцията на мигрантите в следващите месеци", каза депутатът и потвърди стабилността на управляващата коалиция в Германия.

"Победи европейското сътрудничество", отбеляза френският президент Еманюел Макрон, излизайки от заседателната зала. "Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Ние трябва да успеем да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", добави той.

Приемът на мигрантите ще бъде систематизиран в центрове

Основната идея на споразумението за мигрантите е създаването на специални центрове в и извън ЕС, които да канализират приема на мигранти.

Идеята е мигрантите да бъдат събирани по-скоро в Северна Африка отколкото в Южна Европа, като се спазва  принципът на международното морско право - дестинацията, към която ще бъдат отведени спасените мигранти трябва да бъде пристанището, което е най-близко и най-сигурно.

Три са страните, в които може да са платформите - Мароко, Тунис и Либия, но нито една от тях не се обявява за доброволец в тази насока, отбелязва френският в. "Фигаро".

"Всички мерки в контекста на тези контролирани центрове, в това число пренастаняването и разселването, ще бъдат на доброволна основа", се посочва в съвместното изявление на лидерите.

ЕС също така постигна съгласие за затягане на контрола по външните граници, за увеличаване на финансирането за Турция, Мароко и северноафриканските страни.

Спешни мерки срещу движението на мигрантите  в ЕС 

Европейският съвет се съгласи и за отпускане на втория транш от помощта за Турция във връзка с бежанците и продължаване на споразумението с Анкара, което бе основна цел на България.

Европейският съвет припомня и необходимостта страните членки да осигуряват ефективен контрол на външните граници на съюза с финансовата и материалната подкрепа на ЕС.

Европейският съвет подчертава необходимостта от значително ускоряване на ефективното връщане на незаконните имигранти.

Освен това страните от ЕС трябва да предприемат мерки срещу вторичното движение на кандидати за убежище между страните членки, което рискува да изложи на риск интегритета на европейската обща система за убежище и на шенгенското законодателство.

Страните членки трябва да вземат всички необходими вътрешни законодателни и административни мерки за възпиране на подобни движения и тясно да сътрудничат една с друга, за да сложат край на това, се казва в документа.

По-строги проверки

След срещата германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че европейските лидери са се споразумели и за по-строги проверки на движението на кандидатите за убежище в пределите на ЕС.

Според Меркел е ясно, че всеки трябва да се придържа към правилата и че нито един кандидат за убежище не може да избира европейската страна, в която да кандидатства за защита.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц разказа, че дискусията е била дълга и припомни, че много страни настояват за намаляване на притока на мигранти към Европа

Курц припомни, че подобно искане имат не само страните от Вишеградската четворка, но и Холандия, Дания, България, всички, които се обявяват за силна и действаща външна граница.

"Радвам се, че за първи път ни се отдаде да разгледаме въпроса за центрове за мигранти извън ЕС. Ние дълго време искахме такива зони за безопасност или центрове за разполагане на мигранти да съществуват извън Европа и тази идея се осъществи и присъства в текста на споразумението", каза Курц.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че страните от ЕС са постигнали компромисно решение по проблема за миграцията, постановяващо, че разпределянето на бежанците из страните членки ще става на доброволна основа. Моравецки определи това като много добър компромис.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят