Лидерите на ЕС ще обсъдят руското финансиране за крайнодесни и популистки партии в Европа

Лидерите на ЕС ще обсъдят руското финансиране за крайнодесни и популистки партии в Европа
Лидерите от ЕС ще обсъждат на срещата си на върха тази седмица в Брюксел руското финансиране на крайнодесни и популистки партии в Европа след разкрития на разузнавателни служби, че Москва се меси във вътрешната европейска политика, съобщи вестник "Файненшъл таймс".
 
Европейски дипломати са казали за вестника, че разузнаванията на няколко европейски страни са засилили наблюдението върху евентуални връзки на такива партии с Москва.
 
Фредрик Веслау от Европейския съвет за външна политика изтъква, че Москва гледа на популистките партии в Европа като на полезни съюзници в преследването на целите си като прекратяване на икономическите санкции или подкопаване на европейската подкрепа за Украйна.
 
Европейските лидери ще обсъдят всички аспекти на отношенията с Русия в четвъртък на вечеря.
 
Миналата седмица Комисията по външна политика на Европарламента прие резолюция, в която бе записано, че руското правителство води пропаганда с цел да разруши демократичните ценности в Европа, като целенасочено обработва отделни журналисти и политици. 
 
Евродепутатите призоваваха сътрудниците на европейски медии да събират доказателства за руската пропаганда и изразяват тревогата си, че няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума и затова се превръщат в удобна цел на руската пропаганда и дезинформация.
 
С оглед на идеята в ЕС да бъде създадена работна група по стратегическата комуникация, която да се противопоставя на пропагандата, резолюцията на Европарламента настоява тази работна група дори да бъде повишена в ранг и да стане пълноценно звено в рамките на европейската дипломация, като съответно получи необходимите финансови средства и персонал.
 
В същото време изследване на американски частен мозъчен тръст и българския Център за изследване на демокрацията потвърди, че Русия е подела задкулисна кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира пет страни от Централна и Източна Европа, да дискредитира западния либерален демократичен модел и да подкопае трансатлантическите връзки.
 
В доклада на проучването - "Ръководството на Кремъл: Разбиране на руското влияние в Източна и Централна Европа", се посочва, че Москва използва за целта симпатизиращи ѝ местни политици, стреми се да доминира на енергийните пазари и в други икономически сектори и подкопава антикорупционните мерки, опитвайки се по този начин да влияе върху правителствата на България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия.
 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?