Лидерите на ЕС ще обсъждат дългосрочни мерки за понижение на енергийните цени

Темата за понижение на енергийните цени с цел подобряване на конкурентноспособността на европейската индустрия ще е в центъра на дебата на лидерите на ЕС на предстоящата им среща на 22 май. Предвидено е са се обсъждат спорни въпроси като добива на шистов газ и климатичните промени.

"Високите енергийни цени и разходи спъват европейската конкурентноспособност", се казва в проектодоклада, цитиран от EurActiv. Страните от ЕС са призовани да дебатират как Европа да бъде конкурентна на световния пазар и как да бъдат понижени енергийните цени в момент на драстично съкращение на инвестициите в енергийна инфраструктура и генериращ капацитет.

Предвижда се в края на 2014 г. да бъде изготвен анализ за енергийните разходи на страните членки.

В контекста на европейската енергийна политика, конкурентноспособността се разбира като преосмисляне на политиките на ЕС в борбата с климатичните промени.

Влиятелната работодателска организация BusinessEurope наскоро призова председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу към радикално преоритентиране на енергийната политика на ЕС от борба с климатичните промени към конкурентноспособност, базирана на разходите, и сигурност на енергийните доставки. В проектозаключенията се посочва, че целта на ЕС е да гарантира "равнопоставеност за бизнеса и индустрията", така че те могат да се конкурират на световния пазар, като се вземе предвид по-специално въздействието на изместването на въглеродните емисии.

Изместването на въглеродните емисии е жаргон за изнасяне на европейски  предприятия в чужбина заради сравнителните предимства, от които те могат да печелят поради по-свободния режим на изискванията, свързани с климатичните промени.

Лидерите на ЕС ще възложат на ЕК да оцени по-системно и местните източници на енергия, както конвенционални, така и неконвенционални. Под неконвенционални източници обикновено се разбира добивът на шистов газ, за който мнозина смятат, че предизвика промишлен подем в САЩ, но се гледа с подозрение от няколко държави от ЕС.

По отношение на конвенционалните ресурси, няколко страни от ЕС проучват офшорните полета за газ и петрол, техните индустриални партньори са фирми от САЩ или Израел.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?