Лидерите на Г-7 обещаха милиарди помощи за програмата за ваксини КОВАКС

Лидерите на Г-7 обещаха милиарди помощи за програмата за ваксини КОВАКС

Страните от Г-7 обещаха общо днес 7,5 милиарда долара за глобалната ваксинационна кампания срещу КОВИД-19, предаде Франс прес.

В изявление, разпространено след виртуалната среща на върха на групата, тя потвърждава своята подкрепа за един справедлив достъп до ваксини. С обещаните днес още 4 милиарда долара, помощта на Г-7 за глобалната ваксинационна кампания възлиза на общо 7,5 милиарда долара.

След срещата германската канцлерка Ангела Меркел каза, че може да се наложи Германия и други страни да дадат някои от запасите си от ваксини за развиващите се държави, тъй като само ваксинирането на цялото население на планетата ще сложи край на пандемията, предаде Ройтерс.

Лидерите от групата освен това заявиха, че искат тази година да бъде повратна за мултилатерализма след четирите години на едностранни действия при предишния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Германия отпуска допълнителни 1,5 милиарда евро за борбата срещу коронавирусната пандемия, предаде Франс прес. Новината съобщи на виртуалната среща на върха на Г-7 днес германският министър на финансите Олаф Шолц.

Германия вече отпусна 600 милиона евро за борбата срещу коронавирусната пандемия. Допълнителните 1,5 милиарда евро се осигуряват за програмата за ваксини КОВАКС, за Световната здравна организация (СЗО) и за други структури, като парите ще са за финансиране на ваксини, медикаменти и тестове, подчерта Шолц. От тези пари 500 милиона евро ще отидат за изследвания на ваксините.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС ще удвои финансовия си принос за КОВАКС до 1 милиард евро. Освен това съюзът ще отпусне и 100 милиона евро за подкрепа на ваксинационните кампании в Африка в партньорство с Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

САЩ пък обещаха на срещата на върха на Г-7 4 милиарда долара за КОВАКС - механизъм по линия на ООН, създаден с цел да се осигурят тази година ваксини срещу коронавируса за населението на близо 200 страни и територии по света.

Първият транш от 2 милиарда долара ще бъде отпуснат "много бързо", посочи високопоставен американски служител. Вторият транш от още 2 милиарда долара ще бъде превеждан постепенно в продължение на две години, през 2021 г. и 2022 г.

Програмата КОВАКС предвижда да осигури тази година ваксини за 20 процента от населението на близо 200 държави и отвъдморски територии, участници в нея, но разчита най-вече на такива механизми на финансиране, позволяващи на 92 страни с ниски и средни доходи да получат достъп до ценните ваксини, отбелязва АФП.

"САЩ са ентусиазирани от идеята да дадат първия си принос за КОВАКС", заяви американски служител. "Смятаме, че е от съществено значение да изиграем нашата роля с цел да победим пандемията в глобален мащаб", допълни той.

В навечерието на срещата на върха на Г-7 френският президент Еманюел Макрон заяви от страниците на в. "Файненшъл таймс", че е нетърпимо това, че бедните държави са изоставени. Той призова богатите страни да изпратят от 3 до 5 процента от наличните си дози на Африка много бързо.

При откриването на срещата на Г-7 днес британският премиер Борис Джонсън заяви, че трябва да се осигури масова ваксинация на световното население. Това е глобална пандемия и всички трябва да напредват с ваксинирането заедно, защото не е от никаква полза дадена страна да е изпреварила другите във ваксинирането, каза той.

Британският премиер откри виртуалната среща на върха на страните от Г-7 с призив за план за възстановяване на световната икономика след опустошенията, нанесени от пандемията, предаде Ройтерс.

Чудесно е, че в групата има нови хора като президента на САЩ Джо Байдън и италианския премиер Марио Драги, каза Джонсън на видеоконференцията. Той предупреди германската канцлерка Ангела Меркел да изключи микрофона си, след като тя неочаквано прекъсна приветствието му.

Искаме да работим заедно за това да се възстановим и да бъдем по-силни след пандемията, каза Джонсън.

Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ миналия месец, а Драги стана премиер на Италия преди броени дни.

Лидерите призоваха за по-силна защита срещу бъдеща пандемия, включително проучване на глобален здравен договор, но акцентът беше върху зелено възстановяване - в същия ден, в който САЩ се присъединиха отново към Парижкото споразумение за климата.

"Работните места и растежът са това, от което ще се нуждаем след тази пандемия", каза Джонсън при откриването на срещата.

В официалното съобщение за нея се казва, че Г-7 ще защитава отворени икономики, "свободен поток от данни с доверие" и ще работи за "по -модернизирана, по-свободна и по-справедлива многостранна система за търговия, основана на правила".

Лидерите на Г-7 подкрепиха ангажимента на Япония да проведе Олимпийските игри в Токио това лято.

В ясна препратка към Китай, те заявиха, че "ще се консултират помежду си относно колективните подходи за справяне с непазарни политики и практики".

Но като цяло тонът на Г-7 беше подчертано конструктивен, а президентът на САЩ Джо Байдън се опита да отправи послание за повторна ангажираност на страната си със света и с глобалните институции след четирите години на политиката на Доналд Тръмп "Америка на първо място", отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?