Лидерите на Г-7 засилват борбата с тероризма

Лидерите на Г-7 засилват борбата с тероризма

Лидерите на страните от Г-7 подписаха декларация за борба с тероризма, съобщиха осведомителните агенции. Италия, която е председател на Г-7, публикува видеоматериал на лидерите, които подписват текста, който още не е публикуван, съобщи ДПА.

Британската премиерка Тереза Мей благодари на колегите си за подкрепата им, изразена след извършеното в понеделник ислямистко нападение в Манчестър. Тя подчерта, че е важно Г-7 да използва всяко достъпно средство в борбата срещу тероризма и за защита на хората.

Мей призова лидерите на Г-7 да предприемат по-активни действия за подвеждане под отговорност на чуждестранните наемници, които се бият на страната на "Ислямска държава".

Важно е да има законова възможност заподозрените в подобна дейност да бъдат преследвани, депортирани и екстрадирани. В противен случай те се връщат в родината си, където, без да са се отказали от радикалните си възгледи, се превръщат в реална заплаха за обществото, подчерта Мей.

С подписването на декларацията срещу тероризма и за премахване на екстремистката пропаганда от интернет "показахме нашето единство и решимостта си да продължим и да засилим борбата с тероризма", заяви италианският премиер Паоло Джентилони.

Той добави, че в документа се изразява и подкрепа за Великобритания след самоубийствения атентат, извършен в понеделник в Манчестър, при който загинаха 22 души. Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание и обещаха да се борят със злоупотребата с интернет от страна на терористите.

"Макар че е едно от най-големите технологични постижения на последните десетилетия, интернет се оказа мощен инструмент за терористични цели", се казва в общата декларация, подписана от лидерите на Г-7.

Освен лидерите на 7-те най-големи развити икономики, декларацията беше подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още отказва да подкрепи Парижкото споразумение за климата от 2015 г., подчерта Джентилони.

Постигнато е обаче съгласие по други теми, включително Сирия, Либия и борбата с тероризма, добави той.

"Остава един отворен въпрос и това е позицията на САЩ по Парижкото споразумение за климата. Всички останали (лидери) потвърдиха пълното си съгласие със споразумението", подчерта италианският премиер.

"Сигурни сме, че след размисъл и САЩ ще искат да се ангажират с него", добави той.

Според Джентилони има напредък по въпросите на външната търговия, но все още не е постигнато съгласие по формулировките на финалното комюнике на срещата. По-рано Тръмп защити протекционистки дневен ред, който притесни партньорите му от Г-7. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?