Лидерите на Г20 търсят възможности за растеж и нови работни места

Заради критиките Путин съкрати престоя си в Бризбейн

Сн.ЕПА/БГНЕС

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света търсят възможности за увеличаване на растежа и откриване на нови работни места в австралийския град Бризбейн.  

Австралийският премиер Тони Абът, който е домакин на започналата днес среща на върха, се ангажира с инициативата брутният вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 2 трлн. долара. Той обеща по-свободна търговия и по-големи инвестиции в инфраструктура. По думите му се планира растеж и прибавянето на милиони работни места, които ще подсилят световния БВП с над 2 на сто над очакваните нива през следващите пет години.

"Това са милиони работни места и трилиони долари допълнителна продукция", каза Абът при официалното откриване на двудневната конференция на Г20.

Посланието на Г20 е, че светът може да бъде по-добър и да има по-голяма заетост, по-висок растеж и повече работни места, посочи Абът.

Желанието на австралийския премиер е дискусиите да бъдат фокусирани върху политиката на икономическите реформи, но същевременно участниците да поставят и всички въпроси, които ги вълнуват.

“Посланието, което трябва да дойде от нас през следващите два дни, е послание на надежда и оптимизъм", отбеляза премиерът в началото на 9-ата среща на върха в Австралия.

В рамките на събитието лидерите на 20-те най-богати държави на планетата дадоха обещание, че ще направят всичко възможно да изкоренят епидемията от ебола. До момента тя е отнела повече от 5000 живота само в Западна Африка.

"Страните от Г20 поемат ангажимента да направят всичко необходимо, за да изкоренят епидемията и да преодолеят нейните средносрочни икономически и хуманитарни последици", гласи комюнике, публикувано в Бризбейн след първия ден от срещата на върха на Г20 , която завършва утре.

В групата влизат  Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка и Япония и Европейският съюз.

Освен това във форума се включват и представители на Международния валутен фонд (МВФ) и на ООН.

На Г20 се падат около 85-90% от глобалния брутен вътрешен продукт и четири пети от международната търговия. В страните от организацията живеят две трети от населението на света. Ротационен председател на Г20 тази година е Австралия.

Събитието започна с неформална среща на лидерите, последвана от официално откриване в присъствието на гостите от Мианмар, Испания, Сенегал, Мавритания, Нова Зеландия и Сингапур.

Второто заседание на Г20 ще се проведе в неделя, а след него ще бъде организиран работен обяд. Докато текат пленарните заседания ще се проведат и редица двустранни разговори.

Путин пропуска официалния обяд в неделя

Заради острите критики срещу Русия президентът Владимир Путин възнамерява да съкрати присъствието си на срещата на Г20 в Бризбейн.

Програмата на Путин за втория ден се промени. Руският президент ще присъства на сесиите в неделя, но ще пропусне официалния обяд, предаде АФП като се позова на източник от руската делегация.  По-рано днес "Ройтерс"съобщи, че Путин няма да остане дори за предстоящата сесия в неделя след като темата за Украйна доминира разговорите в Бризбейн. 

Някои от държавните лидери остро са критикували в кулоарите действията на Москва в Украйна. Представители на ЕС заявиха, че ако руската армия и въоръжение не бъдат оттеглени от Източна Украйна, ще последват нови санкции срещу Кремъл.

Руският държавен глава е бил принуден да изслуша острата реплика на канадския премиер Стивън Харпър, който след като го поздравил, допълнил: "Подавам ви ръка, защото съм длъжен, но мога да ви кажа само едно - махайте се от Украйна", съобщи агенция "Блумбърг" като се позова на прессекретаря на канадското правителство.  
Прессекретарят на Путин потвърдил казаното от Харпър, но допълнил, че отговорът на руския президент бил: „Това е невъзможно, защото ние не сме там."

В интервю за германската телевизия АRD Путин се противопостави на ограниченията, налагани от Запада на руските банки. По думите му Русия е кредитирала украинската икономика с 25 млрд. долара и затова санкциите подкопават и украинската икономика.    

В събота руският президент се срещна с британския премиер Дейвид Камерън и с френския президент Франсоа Оланд. Не се предвижда обаче среща с американския президент Барак Обама, който обяви Русия за заплаха на световния мир.

Ден по-рано Камерън каза, че Европа може да няма друг избор освен да засили още санкциите, ако руският президент не спази ангажиментите си да уважава независимостта на Украйна. Путин, от своя страна, заяви, че страната му се готви за катастрофален срив в цените на петрола в процеса на изолиране на Русия.

В интервю за Би Би Си руският министър на икономиката Алексей Улюкаев каза в петък, че не очаква трайно драматично падане на цените на нефта под 100 долара за барел, но правителството обмисля варианти в случай, че САЩ, ЕС и други държави ограничат купуването на руски петрол и газ.

Пред комплекса, където се провежда форумът, австралийци от украински произход организираха протест с превръзки на главата, на които пише "Путин е убиец".

Контролът над банките, ебола и тероризмът са водещите теми

Мерките за засилването на контрола над банките и финансовите пазари, както и защитата на вложителите от фалити на банки са сред водещите теми на срещата на върха на Г20.

 Лидерите обсъждат и темата за борбата с данъчната оптимизация и как да бъдат затворени “вратичките в законите”, които позволяват на множество компании да плащат по-малко данъци, което пък води до загуби за редица страни.

Друга водеща тема е тази за климатичните промени, които са дискутирани в светлината на преговорите за сключване на обвързващо споразумение за борба с последиците от глобалното затопляне.

Лидерите ще говорят по въпросите на международния тероризъм и по-специално за борбата срещу групировката “Ислямска държава”.

Само няколко дни преди срещата на Г20 папа Франциск изпрати открито писмо до лидерите, призоваващо да да не се задоволяват само с декларации, а да действат. Той припомни, че младежката безработица ги тласка към тероризъм и престъпни занимания.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?