Лидерите на големите политически партии в Италия изразиха подкрепа за НАТО

Луиджи ди Майо и Матео Салвини

Италианският президент Серджо Матарела получи уверения от лидерите на основните политически партии в пълната им подкрепа за НАТО, след като кризата в Сирия извади наяве пропуквания в традиционно прозападната позиция на Италия, предаде Ройтерс.

Лидерите на партиите от целия политически спектър изразиха подкрепа за НАТО, но наред с това заявиха, че Италия не бива да участва в каквито и да било военни действия срещу Сирия след обвиненията, че силите на президента Башар Асад са атакували с отровен газ град под контрола на бунтовниците миналата седмица.

Матарела се опитва да състави коалиционно правителство след изборите през март, на което не бе излъчено ясно парламентарно мнозинство.

Въпреки че Италия традиционно е един от най-лоялните съюзници на Вашингтон, две от партиите, които се представиха убедително на изборите - крайнодясната Лига и антисистемното Движение 5 звезди, се обявиха за затопляне на отношенията с Русия.

"Потвърждавам, че намерението ни е да поддържаме близки отношения с нашите съюзници", заяви пред журналисти водачът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо. "Ясно е обаче, че войната в Сирия няма да бъде прекратена с военна победа, а с дипломация", добави той.

Лидерът на Лига Матео Салвини каза, че Италия има задължението да бъде лоялна към НАТО, но отново заяви: "Ние сме твърдо против каквито и да било едностранни действия в Сирия".

Споделяне

Още от Европа