Лидерите на иракските кюрди отхвърлиха искането за анулиране на референдума

Лидерите на иракските кюрди отхвърлиха искането за анулиране на референдума

Лидерите на иракските кюрди отхвърлиха искането на иракското правителство да анулират резултата от референдума за независимост като предварително условие за възобновяване на диалога, предаде Ройтерс.

На среща в кюрдския град Докан кюрдските лидери подновиха предложението си за мирно решаване на кризата с Багдад, съобщи в Туитър Хемин Хаурами, помощник на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

В срещата са участвали Барзани, иракският президент Фуад Масум и Херо Талабани, съпругата на починалия този месец кюрдски лидер Джалал Талабани.

Кюрдите отхвърлиха "военните заплахи" от иракските войски към кюрдските сили пешмерга и се зарекоха да защитават територията си, ако бъдат нападнати.

По-рано кюрдските власти потвърдиха, че са получили ултиматум от иракските сили да се изтеглят от позициите, които заеха през 2014 г. по време на хаоса, дължащ се на светкавичния напредък на джихадистите. Срокът му изтече през нощта, но рано сутринта нямаше данни за инциденти.

Срещата се проведе в провинция Сулеймания, разположена на изток от богатия петролен регион Киркук. Тя е бастион на партията "Патриотичен съюз на Кюрдистан", към която принадлежи иракският президент, който също е кюрд. Партията е съперник на Демократичната партия на Кюрдистан, към която принадлежи Барзани.

Багдад и Ербил правят нов опит за избягване на конфликта, отбелязва АФП. От 25 септември насам, когато кюрдите организираха референдум за независимост, между тях има открита криза. Допитването беше организирано не само в автономната кюрдска област, а и в оспорвани райони в провинция Киркук.

Вашингтон заяви, че иска да помогне за успокояването на напрежението. Конфликтът между централните иракски власти и Иракски Кюрдистан предизвика опасения от насилие, припомня АФП. Кюрдски военни и политици заявиха неведнъж, че ще се защитават независимо от цената, а Багдад смята, че неговите войски са длъжни да си върнат военните позиции и контрола над инфраструктурата в региона, особено свързаната с добива на петрол.

Междувременно иранското външно министерство опроверга съобщенията, че Иран е затворил сухопътната си граница с Иракски Кюрдистан заради референдума за независимост на този регион миналия месец.

"Както съобщихме по-рано, блокирахме въздушното си пространство към кюрдския регион по молба на централното правителство на Ирак. Иран не е затварял погранични пунктове с Ирак. Положението остава същото, няма изменения", заяви за иранската студентска агенция ИСНА говорителят на външното министерство на Иран Бахрам Гасеми.

Миналия месец Иран прекрати полетите до и от кюрдските региони в Северен Ирак заради референдума за независимост и проведе военни маневри на границата с Иракски Кюрдистан.

По-рано днес властите на Иракски Кюрдистан заявиха, че Иран тази сутрин е затворил едностранно всичките си контролно-пропускателни пунктове по границата с този северен иракски регион.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?