Лидерите на Иран сякаш се отказват от ескалация със САЩ

Лидерите на Иран сякаш се отказват от ескалация със САЩ

Уплашени от общественото недоволство заради сриващата се икономика, лидерите на Иран сякаш се отдръпват от ескалацията на напрежението със САЩ и се обръщат към вътрешните проблеми, пише във вторник омариканският вестник "Ню Йорк таймс".

Страната е обхваната от икономическа криза, работните места са оскъдни, цените на храните и други неща от първа необходимост стигат до небето и иранците стават все по-недоволни, добавя вестникът.

Суровите санкции, наложени от администрацията на Тръмп, затрудниха достъпа на Иран до международните пазари. По данни на МВФ икономиката му се свива заплашително с 9,5 на сто годишно, а според "Оксфорд икономикс" износът на ирански петрол през декември е бил нулев, без да се брои контрабандният експорт, отбелязва вестникът.

Слабата икономика поохлади желанието на Иран да изостри конфронтацията със САЩ и неговите ръководители осъзнаха, че една война силно ще влоши благосъстоянието на народа. През последните месеци общественият гняв заради безработицата, корупцията и опасенията за бъдещето се превърна в потенциална заплаха за съществуването на твърдолинейния ирански режим, припомня "Ню Йорк таймс".

Отрязан от външните инвеститори и пазари, през последните години Иран се съсредоточи върху изграждането на т.нар. икономика на съпротивата, в която държавата инвестира агресивно, субсидира стратегическите промишлени сектори и са стреми да замести вносните стоки с вътрешна продукция. Според икономисти, цитирани от вестника, тази стратегия е неефективна предвид натиска върху бюджета и банковата система на Иран, но тя е в състояние да съкрати безработицата.

Хардлайнерите може да стигнат до идеята, че противопоставянето със САЩ е възможност да разширят икономиката на съпротивата, като същевременно подклаждат политически полезния националистически гняв. Но както и да постъпят иранските ръководители, експерти смятат, че икономическите опасения няма да са най-важни.

За иранските лидери приоритет измежду всички цели е оцеляването им на власт. Ако някой ден конфронтацията с външните сили им се види като обещаващо средство за укрепването на тяхната власт, те може да приемат икономическите страдания като необходима цена.

Но каквото и да се случи в бъдеще, иранското ръководство с болка осъзнава, че единственият начин за поврат в икономиката е снемането на американските санкции, заключава нюйоркското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят