Лидерите на Италия ще работят заедно, за да не допуснат дисциплинарни мерки от ЕС

Лидерите на управляващите в Италия партии Луиджи де Майо (дясно) и Матео Салвини

На среща късно снощи с премиера на Италия Джузепе Конте лидерите на управляващата коалиция са се споразумели да работят заедно, за да предотвратят дисциплинарни действия на Европейския съюз заради влошените публични финанси на Рим, предаде Ройтерс.

В комюнике, публикувано през нощта, Конте заяви, че той и двамата му вицепремиери - лидерът на Лигата Матео Салвини и водачът на Движение 5 звезди Луиджи Ди Майо ще се срещнат с министъра на икономиката и финансите Джовани Триа и неговия екип, за да изработят стратегия за преговорите с ЕС с цел да се избегне наказателна процедура срещу страната.

Общата ни цел е да избегнем наказателната процедура, като същевременно гарантиране икономическия растеж, заетостта и данъчните съкращения, заяви в отделно комюнике Салвини.

Ди Майо също каза, че снощната среща на коалицията е преминала добре и че правителството ще работи за вдигане на заплатите на работниците и намаляване на данъците в следващия бюджет.

Италианският бюджетен дефицит може да спадне до 2,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година спрямо прогнозата на правителството за 2,4 процента, заяви днес премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

"Има пълно съгласие, че дисциплинарната процедура трябва да бъде избегната", каза Конте на бизнес конференцията. "Ние обаче не сме готови да променим философията на правителството, така че никакви икономии или рецесивни мерки", добави той.

Италианското правителство трябва да има ясна стратегия за намаляване на държавния дълг от 2,3 трилиона евро (2,6 трилиона долара), за да заздрави доверието, каза също министърът на икономиката и финансите Джовани Триа.

"Когато става дума за доверие, трябва да се придържаме към целта за финансова стабилност и следователно да планираме пътя за удържане и намаляване на държавния дълг. Правителството запазва този план въпреки забавянето на икономиката", каза Триа на бизнес конференция.

"Трябва да сме пределно ясни с гражданите, пазарите, ЕК и европейските партньори", добави Триа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа