Лидерите на ПЕС призоваха за справедлив баланс при висшите постове в ЕС

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев и на групата "Прогресивен алианс на социалистите и демократите" в Европейския парламент Джани Питела призоваха лидерите на ЕС да разпределят справедливо постовете в институциите на ЕС, съобщи пресцентърът на ПЕС в петък.

Станишев подчерта, че Европейската народна партия (ЕНП) и ПЕС имат почти еднакъв брой депутати в Европейския парламент и това трябва да бъде отразено при подбора на кандидатите за ключови позиции в европейските институции. "Хората в Европа са уморени от консервативни политики, които предизвикаха икономическа стагнация и социална несправедливост на нашия континент", посочи Сергей Станишев.

Джани Питела също отбеляза, че неравенството в Европа се засилва и тя се нуждае от силни социални политики.

Двамата леви лидери призоваха и за повече жени по върховете на европейските институции, подновявайки предупреждението на социалдемократическия председател на ЕП Мартин Шулц, че ако в новата Европейска комисия няма достатъчно жени, евродепутатите ще откажят да я подкрепят.

Станишев и Питела подчертават още, че десет от 28-те държавни и правителствени ръководители в Европейския съвет са от ПЕС, а в още девет страни членки социалдемократите са част от правителствената коалиция. ПЕС е единствената партия, чиято подкрепа сред европейските граждани се увеличи на евроизборите през май, посочват двамата лидери, за да аргументират призива си за баланс при разпределението на висшите позиции в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа