Лидерите на престъпни банди у нас нараснали с 90 души през 2011 г.

Снимка: БГНЕС

От 2010 г. насам лидерите на престъпни банди у нас са нараснали от 209 на 299. това става ясно от официалните данни на МВР, представени след националното съвещание на ведомството в понеделник.

Точно преди две години вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че са регистрирали 179 престъпни групи, като тогава общо 46-има от 209-те босове се намираха в ареста.

През 2011 г. броят им обаче се е увеличил до 299. Срещу 238 от тях вече били образувани разследвания, според новите данни, представени от Цветанов. По думите му по отношение на 119 от тях имало определени различни мерки за неотклонение, а 20-ина били осъдени.

Министърът се похвали със сериозен успех в противодействието на грабежите, като обяви, че за разлика от 2010 г., когато броят им бил 3737, през миналата са били регистрирани едва 375.

Основните акценти в работата на МВР през летния сезон ще са да се повиши информацията за организираните престъпни групи по места. Цветанов подчерта, че приоритет ще бъде повишаването на контрола на ръководството на структурните звена за ограничаване на полицейското насилие. Той посочи, че намалява процентът на върнатите от МВР за допълнително разследване досъдебни производства.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?