Лидерите на протестното движение в Хонконг бяха признати за виновни

Подкрепящи подсъдимите протестират пред съда в Хонг Конг.

Девет ръководители на хонконгското опозиционно Движение на чадърите днес бяха признати за виновни в подстрекателство и заговор заради ролята им в масовите продемократични протести през 2014 г., съобщи ДПА. Групата включва действащи депутати, преподаватели, студентски активисти и религиозен лидер, които бяха начело на протестите, продължили 79 дни.

Трима от тях - Чан Кинман, Бени Таи и преподобният Чу Ю-мин, бяха признати за виновни в заговор за нарушаване на обществения ред заради призива си от 2013 г. към кампанията за гражданско неподчинение под наслов "Окупирай Централния район с любов и мир". Осем от групата бяха признати за виновни в подбуждане към действия, нарушаващи обществения ред, а петима - да подстрекаване на другите към подбудителство.

Присъдата се очаква да бъде произнесена по-късно. Възможно е те да получат до седем години затвор.

Много от участниците в протестите присъстваха в залата при произнасянето на решението на съда, а пред сградата се събраха десетки хора от различни лагери. Тези, които подкрепяха съдените, носеха жълти чадъри, символ на протестите, а противниците им развяваха китайското знаме.

Движението на чадърите настояваше за преки избори на ръководителя на изпълнителния орган на Хонконг, който е със статут на специален административен район на Китай. Преките избори не бяха позволени, за да може да бъде наложен посочен от Пекин кандидат.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?