Лидерите на РБ отново не се разбраха за кандидат-президент

Снимка: БГНЕС

Лидерите на Реформаторския блок отново не постигнаха съгласие коя да бъде общата президентска кандидатура. "Продължават консултациите в рамките на партиите и на гражданското тяло. Много сме притеснени от всичко, което се случва в международна среда, и в тоя смисъл сме доволни от факта, че и четиримата кандидати за президент имат ясна евроатлантическа ориентация", коментира председателят на предизборния щаб на Реформаторите Найден Зеленогорски (ДБГ) в петък след срещата, в която участваха лидерите на петте партии от РБ: Божидар Лукарски, Радан Кънев, Меглена Кунева, Николай Ненчев и Корман Исмаилов.

РБ избира измежду четирима кандидати: Трайчо Трайков и Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ; Съби Събев, издигнат от партия БЗНС на Николай Ненчев и професор Велислав Минеков, номиниран от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите".

По думите на Зеленогорски, лансираната от министъра на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев идея за издигане на обща кандидатура на Реформаторския блок и ГЕРБ не е актуална. Ген. Събев е и единственият кандидат, който е дал съгласие да участва в обща кандидат-президентска двойка ГЕРБ-РБ.

Проф. Минеков пък е поставил условие, че ще приеме президентска номинация, ако бъде поискана оставката на кабинета. Освен това е на мнение, че на втория тур на президентските избори РБ не трябва да подкрепя ГЕРБ.

Всеки от кандидатите има своите качества, за нас най-важното е евроатлантическата ориентация и на четиримата, коментира Зеленогорски и допълни, че в тежката международна среда в момента това е ключово важно.

Той посочи, че целта на лидерската среща е била председателите на партиите да достигнат до един кандидат, който да предложат на Изпълнителния съвет. Зеленогорски не се ангажира с конкретна дата кога ще се случи това. Положителното развитие е да имаме единен кандидат на РБ, каза Зеленогорски.

По отношение на позицията на Ненчев за обща кандидатура на ГЕРБ и РБ Зеленогорски заяви, че в този момент темата не е актуална, защото "първо - не сме получили покана, второ - вече е пределно късно, трето - очевидно ГЕРБ са тръгнали по своя път, имат график, имат слоган".

Лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски заяви преди срещата, че за СДС не е приемлива кандидатурата на проф. Минеков. По този повод Зеленогорски по-късно коментира, че на срещата Лукарски е заявил, че ако всички останали партии в РБ застанат зад Минеков, СДС ще го подкрепи.

Николай Ненчев повтори позицията си, че е добре да има обща кандидатура за президент на ГЕРБ и РБ. По думите му, заради разрива между БСП и АБВ обаче не е изключено партия ГЕРБ да реши да се справи сама в тази среда: "И в рамките на следващата седмица да имаме готовност да излъчим кандидат или да започнем разговори за обща кандидатура".

Председателят на ДСБ Радан Кънев каза, че единствената причина Блокът да не излъчи кандидат за президент, би била саботаж. Лидерът на ДБГ Меглена Кунева призова "да вземем това решение обмислено, спокойно и с уважение към всички кандидати".

След днес съм едно ниво по-оптимистично настроен, коментира Зеленогорски и допълни, че вижда една по-висока степен на доверие между председателите на партиите и партньорите в рамките на РБ. Надявам се, че успоредно с достигане до кандидат-президентска двойка ние ще проведем и разговора за бъдещето на РБ, което очевидно минава през един конгрес след президентските избори, на който да бъдат решени всички теми за развитието на блока, каза още той.

Председателят на НПСД Корман Исмаилов заяви, че няма конфликт между лидерите в РБ. Няма конфликт, няма противоречия, концентрирали сме се върху останалите кандидати, каза той и изрази надежда следващата седмица да се стигне до излъчването на кандидат за президентските избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?