Лидерите на СДС и ДСБ дадоха сигнал за общи действия

Първата официална среща на лидера на ДСБ Иван Костов с новоизбрания лидер на СДС Пламен Юруков приключи с призив към местните структури за общи действия и издигане на общи кандидати за местните избори тази есен.

Политическото решение на СДС е за възможни коалиции с всички, без БСП, каза Юруков в четвъртък след едночасовия разговор в сградата на парламента. Костов посочи, че за ДСБ основният политически противник са партиите от  управляващата коалиция (БСП, НДСВ и ДПС), освен това няма да се правят коалиции с “Атака” и ГЕРБ.

Според него резултатите в София от изборите за Европарламент показват, че формат от партии - ДСБ, СДС и ССД и Земеделския народен съюз – представлява втора политическа сила по доверие. Затова би било непростимо те да не издигнат общ кандидат в столицата, който да може да стигне до балотаж. В отговор на въпрос Костов каза, че още по-добре е този формат да се разшири, като се включат и партии като "Гергьовден", "Новото време" и други, с които в момента вървят консултации. Тогава ще има потенциал десните да направят голям скок напред по отношение на доверието на избирателите, допълни Иван Костов.

Запитан дали изключва подкрепа за настоящия столичен кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Пламен Юруков отговори, че окончателното решение за коалиционното участие на СДС в изборите ще се вземе във вторник от Националния съвет на партията. Желанието за съвместни действия с ДСБ е много голямо и преговорите са много напреднали, каза лидерът на СДС. Той добави, че задължително ще има и среща с Бойко Борисов, която най-малкото ще е опознавателна.

Иван Костов каза, че би било добре, ако СДС и ДСБ вървят към общи кандидати и листи за местните избори, да се мине и през общи процедури за издигнато им.

На въпрос дали общите действия и листи за изборите е стъпка за обединение на десницата, Пламен Юруков отговори, че може да се говори за активни действия, на базата на общи принципи на политика, приети от двете страни, но не и за сливане на партии.

СДС ще убеждава ДСБ за Чомаков в Пловдив

Часове след срещата с лидера на ДСБ Пламен Юруков повтори, че СДС стои твърдо зад успешните свои кметове, които били 32-ма, сред които и пловдивският Иван Чомаков. Пловдив е много важен град за СДС и ще бъдат положени големи усилия десните сили да се явят единни на предстоящите избори, каза Юруков по време на посещение в града, където се срещна с местното партийно ръководство.

Към момента не е ясно да има договорка ДСБ и останалите десни партии да са давали подкрепа за т.нар. успешни сини кметове. Специално д-р Иван Чомаков е разглеждан като вече трайно обвързан с бизнес интереси на БСП и по-специално на президента Първанов и близкия му бизнесмен Георги Гергов. Чомаков заедно с друг син кмет – Румен Рашев на Велико Търново – бе сред номинираните за нов мандат и от групата червени интелектуалци начело с Иван Гранитски, които миналата година бяха в инициативния комитет на Георги Първанов.

Относно нежеланието на местната структура на ДСБ в Пловдив да подкрепи Иван Чомаков за трети мандат, Пламен Юруков каза, че тепърва ще се водят разговори по този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?