Лидерите на СДС и ДСБ дадоха сигнал за общи действия

Първата официална среща на лидера на ДСБ Иван Костов с новоизбрания лидер на СДС Пламен Юруков приключи с призив към местните структури за общи действия и издигане на общи кандидати за местните избори тази есен.

Политическото решение на СДС е за възможни коалиции с всички, без БСП, каза Юруков в четвъртък след едночасовия разговор в сградата на парламента. Костов посочи, че за ДСБ основният политически противник са партиите от  управляващата коалиция (БСП, НДСВ и ДПС), освен това няма да се правят коалиции с “Атака” и ГЕРБ.

Според него резултатите в София от изборите за Европарламент показват, че формат от партии - ДСБ, СДС и ССД и Земеделския народен съюз – представлява втора политическа сила по доверие. Затова би било непростимо те да не издигнат общ кандидат в столицата, който да може да стигне до балотаж. В отговор на въпрос Костов каза, че още по-добре е този формат да се разшири, като се включат и партии като "Гергьовден", "Новото време" и други, с които в момента вървят консултации. Тогава ще има потенциал десните да направят голям скок напред по отношение на доверието на избирателите, допълни Иван Костов.

Запитан дали изключва подкрепа за настоящия столичен кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Пламен Юруков отговори, че окончателното решение за коалиционното участие на СДС в изборите ще се вземе във вторник от Националния съвет на партията. Желанието за съвместни действия с ДСБ е много голямо и преговорите са много напреднали, каза лидерът на СДС. Той добави, че задължително ще има и среща с Бойко Борисов, която най-малкото ще е опознавателна.

Иван Костов каза, че би било добре, ако СДС и ДСБ вървят към общи кандидати и листи за местните избори, да се мине и през общи процедури за издигнато им.

На въпрос дали общите действия и листи за изборите е стъпка за обединение на десницата, Пламен Юруков отговори, че може да се говори за активни действия, на базата на общи принципи на политика, приети от двете страни, но не и за сливане на партии.

СДС ще убеждава ДСБ за Чомаков в Пловдив

Часове след срещата с лидера на ДСБ Пламен Юруков повтори, че СДС стои твърдо зад успешните свои кметове, които били 32-ма, сред които и пловдивският Иван Чомаков. Пловдив е много важен град за СДС и ще бъдат положени големи усилия десните сили да се явят единни на предстоящите избори, каза Юруков по време на посещение в града, където се срещна с местното партийно ръководство.

Към момента не е ясно да има договорка ДСБ и останалите десни партии да са давали подкрепа за т.нар. успешни сини кметове. Специално д-р Иван Чомаков е разглеждан като вече трайно обвързан с бизнес интереси на БСП и по-специално на президента Първанов и близкия му бизнесмен Георги Гергов. Чомаков заедно с друг син кмет – Румен Рашев на Велико Търново – бе сред номинираните за нов мандат и от групата червени интелектуалци начело с Иван Гранитски, които миналата година бяха в инициативния комитет на Георги Първанов.

Относно нежеланието на местната структура на ДСБ в Пловдив да подкрепи Иван Чомаков за трети мандат, Пламен Юруков каза, че тепърва ще се водят разговори по този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България