Лидерите на седем южни европейски страни се събират в Рим

Лидерите на седем южни европейски страни се събират в Рим

Лидерите на седем страни от Юга на ЕС ще се срещат в сряда вечер в Рим, за да демонстрират единен фронт за миграцията, с която много от тях се сблъскват, предаде Франс прес.


В срещата участват държавните и правителствените ръководители на Италия, Франция, Испания, Португалия, Гърция, Кипър и Малта. Срещата ще е кратка и ще започне в 18 ч. по Гринуич. После лидерите ще дадат обща пресконференция и ще имат работна вечеря.

Това е четвъртата среща на върха на тази група от европейски държави. Първата се състоя по инициатива на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина през 2016 г. Другите две срещи бяха през 2017 г. - в Лисабон през януари и в Мадрид през април.

Освен темата за миграцията, лидерите на 7-те страни от Юга на ЕС ще обсъждат бъдещето на еврозоната, насърчаването на икономическия растеж, заетостта и инвестициите и подготовката за европейските избори през 2019 г.

Срещата на върха в Рим ще бъде в момент, когато се появиха информации за изчезнали 100 мигранти край бреговете на Либия. Мигрантите потеглили ден по-рано с плавателен съд, който потънал в района на либийския град Ал Хомс. Спасени са само 17 души засега.

Вчера при различни операции либийската брегова охрана спаси 279 мигранти в Средиземно море.

Франс прес припомня, че миналата година в Средиземно море се удавиха или изчезнаха безследно 3116 мигранти. През 2016 г. те бяха близо 5000. Миналата година в Италия дойдоха 119 000 мигранти, в Испания - близо 23 000, а в Гърция - 28 800.

Споделяне

Още от Европа