Лидерите на страните от АТИС ще се борят с протекционизма, затрудняващ търговията

Лидерите на страните от АТИС ще се борят с протекционизма, затрудняващ търговията

Лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) заявиха намерението си да премахнат съществуващите протекционистки мерки, които затрудняват търговията, предадоха осведомителните агенции. Това се посочва в заключителната декларация на срещата на върха на форума от 21 страни, сред които Китай, САЩ, Япония, Австралия, Русия и Индонезия, провела се на индонезийския остров Бали.

Заявихме подкрепата си за борбата с протекционизма, който може да отслаби търговията и да забави възстановяването на световната икономика, се посочва в документа.

Удължаваме до края на 2016 година ангажиментите си за мораториум върху допълнителните бариери в търговията и потвърждаваме намеренията си за премахване на съществуващите протекционистки и затрудняващи търговията мерки, се заявява още в декларацията.

Лидерите на страните от АТИС признават, че многостранните търговски преговори от Доха са в задънена улица. Сега ни остава последна възможност да възстановим преговорния процес в Световната търговска организация (СТО), се посочва в декларацията.

Президентите и премиерите на страните от АТИС призоваха всички членове на СТО и преди всичко ключовите играчи да проявяват политическа воля и необходимата гъвкавост, за да ликвидират разминаването в позициите и да осигурят положителни резултати от министерската конференция на СТО.

На пресконференция след края на срещата на АТИС руският президент Владимир Путин заяви, че се надява вътрешнополитическите проблеми на САЩ, свързани с бюджета на страната, да бъдат преодолени в скоро време.

Русия ще вземе защитни мерки в рамките на СТО, ако Украйна продължи да се насочва към ЕС, посочи Путин.

Споделяне

Още от Свят