Лидерите на страните от Юга на ЕС ще съгласуват позициите си в Лисабон

Лидерите на страните от Юга на ЕС ще съгласуват позициите си в Лисабон

Четири месеца след призива за подкрепа на растежа, отправен в Атина, лидерите на седем страни от южната част на Европейския съюз, сред които френският президент Франсоа Оланд и премиерът на Гърция Алексис Ципрас, ще се срещнат в събота в Лисабон, за да съгласуват вижданията си преди предстоящите срещи на върха на ЕС, предаде Франс прес.

Тази мини среща на високо равнище се свиква в особено тежък момент - възход на популизма в Европа в очакване на изхода от ключови избори в Холандия, Франция, а после и в Германия, шок от Брекзита и идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ.

Макар първата им среща в Атина да предизвика недоволство у привържениците на бюджетната дисциплина сред германската десница, Португалия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Кипър и Малта твърдят, че не целят да разцепят Европа, създавайки фронт на страните от Юга.

Това не е затворен клуб, а принос към целия Евросъюз, който се опитва да определи приоритетите си, за да даде нов тласък на европейския проект след Брекзита, каза за АФП португалски правителствен източник.

Целта е съгласуване на позициите преди европейските срещи на върха на 3 февруари в Малта, когато ще се разисква бъдещето на съюза без Великобритания, и на 25 март в италианската столица за отбелязване на 60-годишнината на Римския договор, с който беше основана Европейската икономическа общност - предшественик на днешния ЕС.

В центъра на вниманието на тази втора Европейска средиземноморска конференция ще са проблемите за сигурността и отбраната, миграционната криза и контрола на границите, както и задълбочаването на икономическия и валутен съюз, смятан за незавършен.

Пред надигането на национализма, протекционизма, популизма и ксенофобията, ЕС се нуждае от нов положителен цикъл на растеж и съгласуваност, заяви тази седмица домакинът на форума, португалският премиер социалист Антониу Коща.

Говорейки за дневния ред на конференцията той изброи създаването на Европейски валутен фонд, навлизането на плана "Юнкер" за насърчаване на инвестициите и прилагането на "положителна дискриминация" в полза на страните, засегнати най-тежко от кризата, като Португалия и Гърция.

"Европейските правила, определени в рамките на пакта за стабилност, дават възможност за стимулиране на растежа, вместо за блокирането му, като се възпрепятстват публичните инвестиции, обясни за АФП португалският държавен секретар по европейските въпроси Маргарида Маркиш.

Според Атина конференцията в Лисабон "ще спомогне за европейския диалог независимо от политическите идеологии и ориентация на участващите страни", каза говорител на правителството на Алексис Ципрас - единствен представител на радикалната левица.

На другия полюс е шефът на испанското правителство - консерваторът Мариано Рахой, за когото това ще е първа поява в този формат.

"Испания няма да се присъедини към становище, което противоречи на това на Брюксел. Като цяло страната работи ръка за ръка с Франция и Брюксел" - такъв коментар направи Салвадор Елкано, специалист по европейските въпроси в мадридския мозъчен тръст Кралски институт "Елкано", който се съмнява в способността страните от юга да говорят в един глас.

"Различията между тези страни са твърде сериозни, за да могат те да се превърнат в противовес вътре в Европа", допълни той.

В политически план повечето от участниците в конференция изглеждат несигурни. Мандатът на френският президент социалист Оланд "приключва, а партията му вероятно няма да стигне до втория тур на президентските избори. До средата на годината всичко, което той обещае, ще бъде забравено", отбелязва анализаторът от американския център за геостратегически прогнози "Стратфор" Адриано Бозони.

Нещо повече, "Франция не е готова да се откаже от съюза си с Берлин, за да се превърне в говорител на стратегия на страните от Юга", подчертава той.

Според експерта "новото италианско правителство начело с Паоло Джентилони също е нестабилно и до края на годината в страната може да има нови избори, а гръцкият премиер Ципрас се бори за оцеляването си".

Споделяне

Още от Европа