Лидерите на тройната коалиция решават за договора с “Газпром”

Лидерите на тройната коалиция решават за договора с “Газпром”
Проект за меморандум между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром експорт” ще представи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на лидерския съвет на тристранната коалиция на 6 декември, съобщиха от подопечното му ведомство във вторник.  От там допълниха, че проектодокументът е изготвен след близо едногодишни преговори между двете компании по поисканите от руската страна промени в сега действащия транзитен договор до 2010 г.

Вече е постигната договореност по основните въпроси за доставката и транзита на руски природен газ за България до 2030 г., която трябва да се одобри от коалиционния съвет. Политическото решение ще послужи за основа за финализирането на новата сделка с дъщерното дружество на “Газпром”.

„Нашето правителство трябва да вземе стратегическо решение дали да отстоява до последна възможност изгодния до момента за България действащ транзитен договор или да се опита да осигури икономическа стабилност с нов дългосрочен договор”, посочва Румен Овчаров в съобщението. „И двата варианта имат своите предимства и недостатъци”, допълни той.

В изготвения проект се предвижда плавно поскъпване на цената на газа в следващите шест години, като в замяна се очаква схема за увеличаване на транзитираните през България количества синьо гориво. Ще се промени и таксата за транспортиране на газа, която в момента е по-ниска от заплащаните в международен аспект тарифи и вместо която “Газпром” ни доставя определени количества за вътрешния пазар.

Според запознати повишаването на цените за България ще е доста изгодно в сравнение с поисканото в края на 2005 г от генералния директор на „Газекспорт” Александър Медведев увеличение от януари 2006 г. Още тогава от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изчислиха, че ако страната ни приеме исканата от руснаците цена, природният газ за вътрешния пазар ще поскъпне с около 40 процента, което ще се отрази негативно върху цената на парното, защото 70 процента от топлофикациите ползват синьото гориво в производството си. Потърпевши са и торовите и химически заводи, както и “Кремиковци”.

След едногодишни преговори българската страна е успяла да постигне сериозно смекчаване на руската позиция, казаха и от Министерството на икономиката и енергетиката. 

 

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?