Лидерите от ЕС и Арабската лига обещават "нова ера" на сътрудничество

Лидерите от ЕС и Арабската лига обещават "нова ера" на сътрудничество

Лидерите от ЕС и Арабската лига обещаха на приключилата в понеделник в Египет първа среща на върха ЕС-Арабска лига да си сътрудничат по-тясно. В заключителното комюнике те заявиха, че са решени да започнат "нова ера" на сътрудничество в различни области, предаде ДПА.

Двата блока се споразумяха да организират редовно срещи на върха, а следващата да е в Брюксел през 2022 г., каза египетският президент Абдел Фатах Сиси.

Знаковата среща на държавните и правителствени ръководители в египетския курорт Шарм ел Шейх се състоя в момент, когато някои арабски страни са изправени пред кризи в областите на сигурността и икономиката, както и на фона на надигащи се антимиграционни настроения в Европа, отбелязва ДПА.

В заключителното си слово Сиси изрази задоволството си от срещата, макар да призна, че е имало различия по определени въпроси. "Съвсем естествено е да имаме различни гледища по някои въпроси, що се отнася до диагностицирането им и вземането на отношение по тях", каза той, без да навлиза в подробности.

Във фокуса на срещата бяха темите за миграцията, нестабилността в арабския регион, сигурността и търговията.

През последните месеци "Ислямска държава" претърпя военни неуспехи в Ирак и съседна Сирия, с което на практика беше сложен край на "халифата", обявен от джихадистката групировка, отбелязва ДПА. Разгромът на екстремистката групировка породи опасения, че оцелели нейни бойци ще отвърнат с нападения в Европа и Близкия изток.

Днес на срещата в Шарм ел Шейх германският канцлер Ангела Меркел призова арабските лидери да подкрепят "процеса на политическа промяна" в Сирия, така че шестте милиона души, избягали оттам, да могат да се върнат в страната си.

Меркел заяви, че ЕС и арабските лидери трябва да дадат тласък на процеса за изработване на нова конституция на Сирия и да започнат консултации за политическото ѝ бъдеще, в които да бъдат включени различни страни в конфликта. "Това е особено важно, за да могат всички сирийци да се върнат в Сирия", каза тя.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси отхвърли критиките за ситуацията с човешките права в Египет и предупреди държавите от Европа да не поучават Арабския свят, предаде Асошиейтед прес.

"Няма да ни давате уроци по човечност", каза Ас Сиси след срещата ЕС - Арабска лига. Пред журналисти той каза, обръщайки се към европейците: вие "имате свои правила и ценности. Ние уважаваме вашите. Вие трябва да уважавате нашите".

Египетският президент беше аплодиран от местните медии, когато заяви, че Европа процъфтява, а много арабски държави се мъчат да избегнат конфликтите.

Лидерите на ЕС не стигнаха до публична критика на Египет дори по време на безпрецедентното смазване на инакомислието и зачестилите неотдавна екзекуции, посочва АП.

Споделяне

Още от Европа