Лидерите от ЕС номинираха Юнкер за председател на ЕК

Съюзът преминава от политика на икономии към политика на стимулиране на растежа и заетостта

Жан-Клод Юнкер

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер беше номиниран от лидерите на страните членки на ЕС за поста председател пост на Европейската комисия (ЕК), предадоха осведомителните агенции в петък.

Новината съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в акаунта си в Туитър.

"Решението е взето. Съветът на ЕС предлага Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия", написа Ван Ромпой.

Решението за номинацията на Юнкер е взето чрез гласуване с 26 гласа "за" и 2 "против" - на Великобритания и Унгария, съобщава британската делегация.

Предстои номинацията на Юнкер да бъде гласувана от Европейския парламент в средата на юли. Ако няма изненадващ развой на събитията, се очаква той да получи необходимите му 376 от 751 гласа.

Европейските лидери направиха избора си въпреки противопоставянето на британския премиер Дейвид Камерън. Той нарече Юнкер "погрешен избор" за ръководител на Европейската комисия.

"Казах на европейските лидери, че може да съжаляват цял живот" за този избор, заявява драматично Камерън в Туитър.


"Това е мрачен ден за Европа. Има риск от отслабване на националните правителства", каза след това той на пресконференция в Брюксел.

Камерън подчерта, че номинацията на Юнкер за председател на ЕК е грешка, която ще направи по-трудно оставането на Великобритания в пределите на съюза.

Той изрази увереност, че Великобритания има интерес ЕС да бъде реформиран, да бъде организиран референдум относно реформата на съюза и после Великобритания да остане в този реформиран ЕС.

"Дали сега ще ни е по-трудно да постигнем всичко това? Да", каза британският премиер.

59-годишният Юнкер е опитен европейски политик и се придържа към федералистки възгледи. Той е бивш премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата. Той беше избран въпреки първоначалната резервираност на някои национални лидери, включително на германската канцлерка Ангела Меркел, напомня АФП.

Ръководителите на Европейския съюз ще се съберат отново на неофициална вечеря на 16 юли, за да обсъдят останалите постове в ЕС, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

Те трябва да решат кой ще заеме постовете председател на Европейския съвет на мястото на Херман Ван Ромпой и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността на мястото на Катрин Аштън.

Европейският съюз преминава от политика на бюджетни икономии към политика на стимулиране на икономическия растеж и заетостта, заяви след приключването на срещата на върха в Брюксел президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

"Стратегическите приоритети за развитие на Европейския съюз в близките пет години ще бъдат стимулирането на икономическия растеж и заетостта", подчерта той.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова ЕС да осигури европеизация на енергийната си политика, което по думите му е необходимо за осигуряване на енергийната му сигурност.

"Имаме широко взаимно съгласие по въпросите на енергийната политика и борбата с климатичните промени. Практическите решения ще се приемат на следващата среща на върха на ЕС през октомври", изтъкна той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа