Лидерите от ЕС се споразумяха за по-тясно сътрудничество в отбраната

Одобрени бяха и основните параметри на банковия съюз

Лидерите от ЕС се споразумяха за по-тясно сътрудничество в отбраната

Държавните и правителствените ръководители на държавите от Европейския съюз, които в четвъртък и петък се събраха на последната си среща за годината, се споразумяха да работят в по-тясно сътрудничество в областта на отбраната. Британският премиер Дейвид Камерън обаче предупреди, че страната му ще се противопостави на всеки опит за създаване на обща европейска армия, предаде Ройтерс.

Франс прес отбелязва, че снощното заседание на Европейския съвет е показало колко е трудно задълбочаването на интеграцията в ЕС.

Лидерите на 28-те, които обсъдиха отбраната на своя среща за първи път от пет години, се договориха да си сътрудничат, за да спестят разходи, при разработването на скъпа военна техника, посочва Ройтерс. Това стана на фона на орязването на разходите за отбрана като част от мерките за икономии в отговор на финансовата криза, което безпокои главния съюзник на Европейския съюз, Съединените щати.

Лидерите от ЕС се договориха да бъде поставено началото на общоевропейски пазар за военна продукция. Те предвиждат компаниите производители от страните членки да имат равен достъп до външните пазари, да бъде активизирано развитието на европейската оръжейна промишленост, включително чрез даването на поръчки на малки и средни предприятия, и да бъде постигната координация между научните изследвания в гражданската и военната област.

Френският президент Франсоа Оланд издейства обещание върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън да изготви доклад за подобряване на системата за финансиране на военните операции на съюза в чужбина. Оланд обаче не успя да си осигури каквато и да било финансова помощ за френските военни операции в Африка, в Мали и Централноафриканската република. ЕС все пак ще обсъди дали да изпрати своя мисия в ЦАР, евентуално като тази в Мали, която обучава националните въоръжени сили.

Френският президент обяви, че е успял да убеди Полша да изпрати неголям контингент в размирната африканска държава. Ако Варшава потвърди своето решение днес, то миротворческата операция в ЦАР ще получи статут на европейска и ще получи средства от европейски фондове.

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви за по-голямо сътрудничество между страните от ЕС в областта на отбраната. Френският президент призова за конкретни резултати, като спомена изрично разработването на европейски безпилотен самолет.

Британският премиер Дейвид Камерън обаче предупреди, че страната му ще се противопостави на всеки опит за създаване на обща европейска армия, за да не пострадат военните връзки със Съединените щати. Великобритания винаги е била подозрителна към даването на по-голяма военна роля на ЕС, тъй като се опасява, че това може да подкопае НАТО, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който участва в снощното заседание на Европейския съвет в Брюксел, обаче заяви, че не вижда противоречие между укрепването на европейската отбрана и един силен алианс.

Лидерите одобриха решението на финансовите министри за банковия съюз

Наред с отбраната и бъдещият банков съюз в ЕС бе основна тема през първия ден от последния за годината Европейски съвет. Механизмът за ликвидиране и преструктуриране на проблемните европейски банки в рамките на бъдещия банков съюз трябва да бъде съгласуван преди изборите за Европейски парламент през май догодина, заяви президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой, цитиран от БТА.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу каза, че постигането на съгласие по основните параметри на банковия съюз означава край на политиката на спасяване на европейски банки с пари на данъкоплатците.

Министрите на финансите от еврозоната постигнаха в сряда вечерта, след 12-часови преговори, споразумение по механизма за ликвидиране на проблемни банки - втория стълб от бъдещия банков съюз.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС подкрепиха ентусиазирано вчера договорения механизъм, отбелязва Асошиейтед прес. Анализатори обаче останаха далеч по-малко впечатлени, като отчетоха предвидената тромава система за взимане на решения и липсата на лесно достъпни общи фондове за отпускане на помощ.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за по-координирана икономическа политика в ЕС, като се обяви по-конкретно за поемане на задължителни ангажименти от страните от еврозоната. Много държави обаче не желаят да прехвърлят още повече свои правомощия на Брюксел или да бъдат командвани от най-влиятелните членове на клуба като Германия и Франция, посочва АП.

Франс прес отбелязва от своя страна, че първият ден от Европейския съвет е показал колко е трудно задълбочаването на интеграцията в Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?