Лидерите от Г-8 осъдиха Пхенян и Техеран

Лидерите от Г-8 осъдиха Пхенян и Техеран

Лидерите на осемте най-развити страни в света от групата Г-8, които се събраха в Торонто, Канада, осъдиха Северна Корея за потапянето на южнокорейски кораб през март в Жълто море и Иран за ядрената му програма, но не се разбраха за мерките срещу кризата и по други икономически въпроси, предадоха световните агенции в събота.

Държавите от Г-8 се разделиха в мненията относно подкрепата за възстановяването на световната икономика. САЩ настояват да продължи програмата за държавни икономически стимули, докато Япония и страните от Европа са за намаляване на рекордните бюджетни дефицити и държавните дългове.

Зараждащото се глобално възстановяване от рецесията може да бъде забавено от огромните по размери и твърде скоростни бюджетни ограничения във все повече европейски държави, предупреди Вашингтон своите европейски партньори. Оттам обаче не подложиха на съмнение необходимостта от подобни мерки.

Опасенията отвъд океана идват на фона на висока безработица там и неохотата на самия Вашингтон да намали своите бюджетни разходи. И Америка трябва да затегне колана, заяви британският премиер Дейвид Камерън, чието правителство преди дни представи бюджета си със съкращения. За германския канцлер Ангела Меркел разногласия няма и преговорите между европейските държави и Вашингтон как да бъде подпомогнат чувствителният засега икономически растеж напредват успешно.

Извън тези разногласия осемте индустриални държави решиха да бъдат отделини 5 милиарда долара през следващите пет години за майките в Африка и техните новородени деца.

СиЕнЕн съпостави тази сума с похарчените 1 милиард долара за няколкото дни на форума, съсредоточен върху начините за намаляване на дълговете на водещите икономики.

Заседанията в събота бяха съпроводени отпротести на около 2000 антиглобалисти, които преминаха по улиците на Торонто и влязоха в сблъсък с полицията пред американското консулство.

Към лидерите на Съединените щати, Канада, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Русия, Япония и Европейския съюз тази вечер се присъединяват и ръководителите на държавите от по-шираката група – Г-20, в която влизат Китай, Индия, Бразилия, Мексико и Саудитска Арабия

От лидерите от Г-20 се очаква да обсъдят и предложението за налагане на глобален банков данък, след акто по този въпрос в Г-8 не бе постигнато разбирателство.

Споделяне

Още от Свят