Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лидерите в науката мълчат за корупцията и отсъстват от протестите срещу нея

Полицейщината, шашмите и мошеничествата си вървят, казва младият учен

250 коментара
Виктор Атанасов, сн. БГНЕС

Министърът на образованието Сергей Игнатов не разсея съмненията за нагласени конкурси в научния фонд и дори узакони беззаконията. Удрят по Софийския университет с цел да ни разединят, просто да млъкнем, а лидерите на българската наука не взимат отношение по повод корупцията, което е притеснително, казва Виктор Атанасов, асистент във Физическия факултет на Софийския университет.

Г-н Атанасов, с обясненията си в парламента министър Игнатов разсея ли съмненията за нагласено финансиране на проекти през научния фонд?

Абсолютно не. Това беше едно позорно изслушване. Обясненията му няма как да ни удовлетворят. Нашите искания бяха много прости и ясни между другото. Да обявят класирането с точките, нека видим кои са временните комисии, нека видим списъка с рецензентите, техните компетенции и какви проекти са рецензирали. Да не се окаже, че генетик е рецензирал проект по физика. Ако наистина няма от какво да се притесняват, нека обявят всичко това.

Ние адресирахме тези наши искания до Инспектората на Министерския съвет, който в момента прави проверка. В момента е абсолютно ясно на всички, че конкурсът е нагласен и министър Игнатов абсолютно нищо не разсея.

Ето, аз ще дам един пример. В критериите за оценка на проектите се оценява капацитетът – съответствието между компетенциите на екипа и проектното предложение въз основа на научни публикации, патенти, внедрени технологии и т.н. Дават се максимален брой точки 6 и минималният брой, необходим за класирането на проекта е 4 точки. Вие можете ли да ми кажете фирма, която е регистрирана в последния ден за подаване на проектните предложения, нямаща абсолютно никакъв персонал, никакво оборудване, никаква инфраструктура, абсолютно нищо, как може да вземе максимален брой точки. Тя трябва да отпадне автоматично. А такива фирми има колкото искате.

Така че е ясно, че министър Игнатов не разсея нищо. Той даже направи нещо по-страшно. Практически узакони беззаконията. При оформянето на един проект се посочва екипът, автобиографиите на учените фигурират вътре и по този начин се гарантира научният капацитет. Въз основа на този екип рецензентът дава точки. Ако махнем един човек от този екип, примерно най-добрия – край, всичко се срива. Валери Голев, ръководителят на един от проектите, който дадохме за пример, на фирмите “Спейс рисърч“ и “Булкюб“, регистрирани в последния ден, се оттегли. Заяви, че е бил подведен и се отказва, но на изслушването на Игнатов в парламента стана ясно, че са преведени 480 000 лева за този проект. Без Валери Голев като ръководител на проекта, което е противозаконно. Това става съвсем нов проект.

Така че тези шашми и мошеничества си вървят, остават си безнаказани и това е положението.

А върху нас се стоварва гневът на ръководството.

Какво имате предвид?

Има заповед на Стефан Воденичаров, новият председател на БАН с дата 9 януари, с която нарежда преди участието си в срещи с различни държавни институции и ведомства, свързани с дейността и работата в академията, учените да получат одобрение от председателя.

Аз мога да кажа, че с колегата Христо Димов сме получавали подобни устни нареждания от нашето ръководство, но няма да споменавам имена. Но ще кажа, че идват от човек, свързан с Държавна сигурност. Виждате, че Държавна сигурност е в основата на половината от шашмите във фонд “Научни изследвания“. Председателят на Изпълнителния съвет Рангел Гюров от ДС получава докторска степен в Университета по библиотекознание с ректор Стоян Денчев – също от ДС. Рецензенти на доктората му също са от ДС. Това е положението... Полицейщината върви.

На изслушването на Игнатов се разбра и нещо друго много позорно. Сътрудник на Игнатов раздаде на депутатите две листчета с проектите и ръководителите от предишната конкурсна сесия, които в момента се проверяват от фонда. Аз успях да надзърна в това листче и всички проверявани проекти са на Софийския университет и един е на БАН.

Удрят по Софийския университет с цел да ни разединят, просто да млъкнем, ето и това, което става в БАН. Мои колеги, които протестираха, вече не им се чува гласът.

Като цяло срещу Физическия факултет на Софийския университет бяха отправени много обвинения от страна на фонда, че протестирате, защото преди сте печелили проекти, а сега не, че има нарушения по изпълнението на стари проекти. Защо няма официална реакция от страна на ръководството или опровержение, ако това не е вярно?

Аз не мога да кажа много за предишни конкурсни сесии, но не съм чувал за големи нарушения. Не виждам притеснение сред колегите, които в момента подготвят отново целия комплект документи, с които са се отчитали в предишните сесии, понеже тече проверка, за която вече казах. А по отношение на ръководството... Виждате, че и ректорът го няма никакъв в тази борба, ръководството също. Видяхте ръководството на химическия факултет, които се бореха с нас по едно време. Те се срещнаха с премиера и излязоха много доволни от срещата. Ясно е, че са много доволни. Например Тони Спасов (декан на Химическия факултет, бел. ред.) е ръководител на проект за 7 млн. лева с българско съфинансиране. Но ние не сме доволни. В тази корумпирана среда, в тези нагласени конкурси нито един млад, нормален човек с истински свестен проект не може да спечели. Не че ме боли от това, аз съм губил и преди това. Но никой не може да разбере дори защо е загубил.

 

Така че няма лидери. Ръководството на университета мълчи, Съветът на ректорите също няма позиция. Виждате позицията на новия председател на БАН. Т.е. лидерите на българската наука, шефовете на разни институции, те не са лидери на този протест. Аз не ги виждам да взимат отношение относно корупцията, което е малко притеснително. За да не взимаш отношение по повод корупцията, не знам...

 

Може да се надяват, че следващият път ще спечелят, да не си затварят вратите...

Или по-скоро се притесняват, че разни проверки могат да покажат разни неща. Много хора са ужасени от тези проверки и с основание. В предишни конкурсни сесии поне нещата бяха по-елегантни. Нагласяваха се разни рецензии. Примерно се криеха рецензии, които дават голям брой точки, с цел да се свалят точките на даден проект или пък се криеха с много нисък брой точки, за да се качат точките на даден проект. Много хора се притесняват да заемат позиция, но това си е за тяхна сметка. Аз няма какво да губя. Като виждате каква полицейска кампания се води срещу нас, ако имаше какво да се извади срещу нас, досега да ни бяха изкаляли.

Исканията ви за обявяване на рецензии и рецензенти бяха отхвърлени. Вие приемате ли аргументите, че рецензентите са тайна, за да не им се оказва натиск?

Това са пълни глупости. Според закона и правилника рецензентът е анонимен само за авторите на проекта. Ние не искаме да знаем кой рецензент какъв проект е рецензирал. Ние искаме да знаем списъка на рецензентите и броя на проектите, които са рецензирали. Защото силно се съмняваме, че тези над 400 рецензенти дето се разказва, че ги е имало в тази конкурсна сесия, наистина са толкова. Къде са рецензиите между другото? Моята рецензия я няма никаква.

 

За вас управителят на фонда обясни, че нямате рецензия, тъй като проектът ви е административно отстранен...

Официално не съм информиран за това. Не е вярно и твърдението, че проектът е получавал финансиране и от други места и затова е отстранен. Много е позорно и това, че нашият отхвърлен проект е попаднал в ръцете на Емил Кошлуков, а не се дава информация за спечелилите проекти. Нека видим финансовият план на един спечелил проект. Тези са в кошчето, това не е интересно.

Разкажете за вашия проект, който макар и отхвърлен, е единственият за който беше потърсена сметка как ще се харчат парите...

Проектът е за изследване на материала “графен“, който е обект на задълбочени проучвания по света заради възможностите за приложение в електрониката и медицината, а през 2010 година учените, които го разработиха получиха Нобелова награда за физика.

Искахме да купим апаратура, която да интегрираме към вече съществуваща лаборатория във Физическия факултет. Т.е. тази апаратура не е за нас, а като я купим си остава за лабораторията.

Обвиниха ни, че сме заложили разходи от 1000 лева за скайп. Скайпът е нещо интересно и хубаво, ако говоря със седем-осем човека, аз съм правил такива конферентни връзки и знам, че не са кой знае колко много участниците в един такъв конферентен разговор. А ние бяхме заложили да информираме два пъти наши колеги от страната за хода на проекта. Хората, които се интересуват от графен в България не са чак толкова много, но са повече отколкото скайп може да акумулира в един конферентен разговор. Така че трябваше по някакъв начин това нещо да го осигурим. Това е по-евтино отколкото да платим за път и хотел на всички, за да дойдат да си говорят два пъти с нас. Така че трябваше да платим на някой, за да организира такава конферентна връзка. Аз мога да си инсталирам скайп и да пусна разговор със седем или осем човека.

Оттук нататък какво възнамерявате да предприемете като се има предвид и натискът, който ви се оказва?

Полицейщината имате предвид. Между другото подслушва ми се телефонът. Този уикенд се обадих на майка ми, ние живеем на различни места, тя не ми вдига телефона и аз чувам на телефона си разговор между майка ми и брат ми. Затварям телефона, набирам отново и се свързвам с нея и ѝ казвам, че съм я търсил преди 30 секунди. Тя каза, че телефонът ѝ не е звънял. Полицейщината върви, слушат ни. Разбиха стъклото на колата на моята приятелка. С нея отидохме на Витоша и там ни разбиха страничното стъкло. Самият Игнатов казва в интервю, че стълбовете на едно общество са училището, учителите и... забележете: органите за гражданки ред! И този човек се готви за втори мандат. Той казва: Втори мандат, аз съм убеден, че ще има. Това е ужас за българската наука.

 

Три години откакто този човек е начело на Министерството на образованието научната продукция в България – публикувани статии са намалели с 30%. Това как ще го възстановим не ми е ясно. Представете си срив на икономиката с 30%, това как се възстановява.

 

Хубаво е да каже спечелилите проекти какъв растеж ще генерират, да изкарат два-три финансови плана, щом моя го извадиха и развяха по телевизията.

 

Да се върнем на това какво възнамерявате да правите оттук нататък и имате ли отговор от Европейската комисия, която сезирахте за нарушенията във фонда?

Оттук нататък, ако проверката на Инспектората на Министерския съвет не даде отговор на въпроса кой е виновникът за тази машинация и някой не понесе отговорност, пак ще сме на улицата за последен протест. С тази власт човек може ли да се бори?

 

Разбрахме от човек, свързан с ЕК, че това, което сме изпратили се разглежда с особено притеснение. Какъв отговор ще последва не ми е много ясно, все пак тези пари, които се разпределиха, са си чисто български.

 

Но занапред искаме да разпределяме европейски пари през новата оперативна програма за наука и образование...

Науката в тази програма е сложена за благозвучие и е застъпена само по една линия – за купуване на апаратура. Науката не се прави само с апаратура. Можете да напълните една болница с най-съвременни апарати, но ако няма лекари, които да ги използват, какъв ще е ефектът върху здравето на хората – никакъв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

250 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #250
 2. Анонимен
  #249

  И Хорозов в схема за източване на десетки милиона от ФНИ с фалшиви рецензии

 3. Анонимен
  #248

  Всички проекти купуват апаратура, би било резно БАН и ТУ и други институти с база да бъдат ангажирани по разработката на тази апаратура, а не всички да се сърдят че не получават 100 бона, за да си купят редосеялки, които ще им гният в двора. Трябва да има списъци на наличната база в университети и институти, ред и правилник за равноправен достъп до ресурсите от абсолютно всички учени, преподаватели, докторанти и студенти. Има институти с 3-4 еднотипни прашасващи уреда купени по проекти. Пълна безсмислица!

 4. Анонимен
  #247

  Защо държавата не направи онлайн хъбове за предварителна колаборация на научни екипи от всички университети по главни приоритетни направления, които имат значение за индустрията и да печели най-добрия. Дори може да се дават пари на състезаващи се екипи, който покаже най-добър първичен резултат той да получи пари за изследването. Защо не превърнеме агрегираната енегрия на злоба да работи в полза на всички учени в страната, от тези клатеници никой от гилдията не печели, всички губят.

 5. Анонимен
  #246

  Да, Европа дава пари за да се купува. Не я интересува нито наука, нито нещо друго. Който заяви, че ще купува апаратура, като Пайнера, той получава финансиране. И да имаш същата апаратура, като ти се дават пари да купиш, купуваш, иначе те осъждат. Няма мърдане.

 6. Анонимен
  #245

  http://www.duma.bg/node/47000

  А при изслушването на министъра в НС циркулираше едно листче от МОМН със списък на всички проекти от предишни конкурсни сесии, които в момента се проверяват. Всички те с изключение на един са на Софийския университет. Това е удар по съпротивата.
  - Защото протестът тръгна от Алма матер?
  - Да. Имам колеги, които са зарити с бумащина в момента. Имам експерименти да правя, но тези хора не могат да отделят половин час да проведем един експеримент. И нещо още по-притеснително

 7. Анонимен
  #244

  Да така е. Продиктувана е от проверката на Борисов от МС която тече, много пари не са отчетени. Има и други получени писма. За съжаление този шум има ефекта и на бомба в задния двор на Университетите.

 8. Анонимен
  #243

  Били започнали да проверяват някои нашумели проекти! Някой има ли информация какво става? Все пак има много договори, при които отчетите не са приети. Поне да върнат малко пари!

 9. Анонимен
  #242

  Не е по времето на Хорозов, а по времето, когато управител на ФНИ е бил един от зам-ректорите на СУ сега, Анастас Герджиков. Това е един от трите големи - по над 30 млн лв (реално раздадени по 25 млн) проекта от сесията през 2009, класирани без конкурс - т.е. с по един кандидат, без широко разгласяване. Освен този на историческия факултет на Илчев, другите два са на ТУ (тогава ректор е приятелят на Албена Вуцова) и на Медицинския Университет.

  От доклада на експертната група на Хорозов:
  http://sci-society-bg.eu/sites/default/files/docs/Doklad_fond_2008_2009_Full.pdf

  "Конкурс

 10. Анонимен
  #241

  Абе това не беше ли по времето на Хорозов ? Ама той нали и него го подгониха и май има заведени дела ? Не знам ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.