Лидерката на Хонконг Кари Лам оттегля довелия до протести законопроект за екстрадиция

Главният администратор на Хонконг Кари Лам

Лидерката на Хонконг Кари Лам обяви днес, че оттегля законопроекта за екстрадицията, довел до демонстрации срещу правителството на бившата британска колония, предаде Ройтерс в сряда.

Законопроектът, който предвиждаше екстрадиции на хора в Китай, доведе до месеци на протести, които се превърнаха в най-голямата проява на недоволство по отношение на китайския лидер Си Цзинпин след идването му на власт през 2012 г.

Организаторите на масовите демонстрации срещу правителството в Хонконг обаче заявиха по-рано днес, че ще продължат с протестните прояви дори и законопроектът за екстрадицията да бъде оттеглен, предаде ДПА.

Според представители на протестното движение оттеглянето на законопроекта няма да е достатъчно за демонстрантите, чиито искания се увеличиха през последните месеци.

Те настояват Кари Лам да подаде оставка, да бъде създадена независима комисия за разследване на полицейското насилие и да бъдат оттеглени предявените срещу демонстранти обвинения в нарушаване на обществения ред, заяви Бони Люн от организацията "Граждански фронт за човешки права".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят