Лидерката на юнионистите, калена от кървавия конфликт в Северна Ирландия

Лидерката на юнионистите, калена от кървавия конфликт в Северна Ирландия

Белязана от кървавите сблъсъци, разтърсили Северна Ирландия в младежките ѝ години, лидерката на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Арлин Фостър е опитен преговарящ и е в нейна власт да съхрани или унищожи мнозинството на Тереза Мей в парламента.

Била е на осем години, когато баща ѝ става жертва на опит за убийство от хора на Ирландската републиканска армия (ИРА) във фермата им близо до границата с Република Ирландия, която по онова време е под засилена военна охрана.

На 16 години оцелява при взривяване на училищния автобус, също при атентат на ИРА срещу шофьора, който бил член на въоръжените сили.

Сега тя е на 46 години и на нейните рамене се крепи равновесието на британските политически сили, въпреки че само преди няколко месеца Арлин Фостър бе принудена на напусне поста си първи министър на Северна Ирландия заради скандал с управлението на субсидии за възобновяеми енергоизточници.

От вторник тя преговаря с Тереза Мей по споразумение за подкрепа на нейното правителство на малцинството.

Гласовете на 10-те депутати на ДЮП биха позволили на Тереза Мей да разполага с минимално мнозинство за управление след парламентарните избори от 8 юни, на които тя загуби абсолютното си мнозинство в Камарата на общините.

Такова споразумение би дало на ДЮП непознат досега достъп до властта, по-специално по международни въпроси и стратегията по излизане на Великобритания от ЕС.

Миналата година ДЮП се обяви за Брекзит, но иска да запази отворена границата с Република Ирландия.

Фостър отхвърля притесненията във връзка с крайно консервативните позиции на партията ѝ за еднополовите бракове, абортите или климатичните промени и уверява, че ДЮП ще затвори устата на критиците си.

Макар че Арлин Фостър навлиза в непознати води, тази бивша адвокатка, член на северноирландския парламент умее да води деликатни преговори и е съумяла да преодолее изпитанията пред себе си.

В интервю за в. "Белфаст телеграф" тя признава, че атентатите, на които е станала свидетел в детството си, са оформили мирогледа ѝ.

"Това е част от мен, не може да ми бъде отнето. Това оформи младостта ми, политическите ми избори, но в същото време не смятам, че трябва да оставяме миналото да определя бъдещето", заявява тя.

Баща ѝ оцелява при нападението през 1979 г., но семейството впоследствие се мести от малката ферма в град Лиснаскиа.

Докато следва право в Кралския университет в Белфаст, се присъединява към Асоциацията на младите юнионисти, младежката организация на Юнионистката партия на Ълстър (ЮПЪ), която управлява почти без противопоставяне Северна Ирландия от създаването на провинцията през 1922 г.

През 2003 г. е избрана в новия северноирландски парламент. На следващата година напуска Юнионистката партия на Ълстър и се присъединява към ДЮП, за да протестира срещу условията на мирното споразумение за Северна Ирландия, което сложи край на три десетилетия насилие и бе договорено от лидера на Юнионистката партия на Ълстър Дейвид Тримбъл.

Англиканка по вероизповедание, Арлин Фостър призна навремето, че ѝ е трудно да влезе в доминирана от мъже партия, чиито корени са в Свободната презвитерианска църква на Ълстър, основана като партията от Иън Пейсли.

Въпреки това тя бързо се издига в партийната йерархия.

Арлин Фостър, която е омъжена и майка на три деца, става първи министър на Северна Ирландия през януари 2016 г. Има обтегнати отношения със своя заместник-първи министър и член на "Шин фейн" Мартин Макгинес, преди той да подаде оставка през януари 2017 г. и да почине няколко седмици по-късно от заболяване.

На погребението на Макгинес в бастиона на ирландските националисти Дери тя е аплодирана от присъстващите. Мнозина приемат това като промяна в нагласите, макар и напрежението да остава високо.

По БТА

Споделяне

Още от Европа