Лидерската битка в БСП се оформя между Миков и Нинова

Изборът ще покаже чия сфера на влияние ще бъде партията – на АБВ или на ГЕРБ

Колаж: <i>mediapool.bg</i>

Конгресът на БСП е в началото на май, но подготовката отдавна е в ход. След серия тежки изборни поражения, продължаващи и в мандата на лидера Михаил Миков, за външните наблюдатели неговата смяна изглежда почти неизбежна, но от гледна точка на БСП това не нито сигурно, нито необходимо. Към момента единственият сериозен претендент е депутатът Корнелия Нинова.

От разговорите с представители на БСП обаче може да се разбере твърде малко за това каква по-различна политика очакват от различните кандидати за лидерския пост. Повечето обяснения опират до апаратните механизми и вътрешнопартийните схеми, чрез които да се гарантира изборът.

Отчетно-изборните конференции, които трябва да номинират кандидати за председател, текат от началото на февруари. Засега нито Нинова, нито Миков са дали официална заявка за поста. Единственият, обявил кандидатурата си, е депутатът Красимир Янков. Той обаче по-скоро ще демонстрира "сила" с твърдата подкрепа, с която разполага, за да може да търгува гласовете на подкрепящите го делегати, да си осигури впоследствие място във висшия партиен ешелон. Със същата стратегия за лидер ще се кандидатира и Георги Гергов.

Конгресът ще се проведе на 7 и 8 май, а до края на март местните организации могат да номинират кандидатите си за председател. Очакванията, както и при предишни конгреси, са за десетина имена. Повечето от тях обаче ще се оттеглят и накрая изборът най-вероятно ще бъде сведен до четирима: Михаил Миков, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Георги Гергов. Като се има предвид, че Янков и Гергов нямат потенциал да спечелят, битката ще е между Миков и Нинова.

Според източници на Mediapool засега Михаил Миков удържа партийния апарат и това му дава сериозни предимства при подготовката на самия конгрес, определянето на делегатите и въздействието върху местните партийни организации, от които в крайна сметка зависят гласовете в най-висшия орган на БСП.

Нинова пък е успяла да привлече подкрепа от различни вътрешнопартийни лобита, някои от които с трудно съчетаващи се интереси. Твърди се, че към момента зад нея застават софийската организация на БСП (в която сериозно влияние има Румен Овчаров), групата около депутата Кирил Добрев, както и бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, който е изоставил лидерските си амбиции. На предишния конгрес той се кандидатира за председател, но сега няма да прави това, за не разсейва гласове.

"Този път трябва да сме по-единни, да се действа концентрирано, защото Михаил Миков спечели именно от разпиляването на гласове между Нинова, Мая Манолова и Драгомир Стойнев, на миналия конгрес", обясниха социалисти.

Друга важна подробност е, че зад Нинова стои и бившият лидер на БСП Георги Първанов, който разцепи партията със създаването на собствената си формация АБВ, която има десет депутати в НС и е част от управляващата коалиция начело с Бойко Борисов.

"Ясно е, че ако Нинова стане председател на БСП, със сигурност ще вървим към общ кандидат президент с АБВ и към някакво единодействие, а това за част от нашите съпартийци е важно", коментират депутати от левицата.

Според опонентите на Нинова обаче това означава връщането на Първанов на бял кон в БСП. Много социалисти не могат да простят разцеплението на столетницата, настъпило с раждането на АБВ. Това е аргумент, който може да бъде използван от поддръжниците на Миков.

Засега не е ясно зад кого застава председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Според запознати той е имал срещи и с двамата основни кандидати за председателския пост в БСП, но е бил твърде уклончив и не е дал да се разбере кого евентуално би подкрепил.

"Вероятно е Станишев да подкрепи Миков, тъй като той поддържа доста добри отношения с ГЕРБ, а Нинова има опасност да предаде партията на Първанов", споделят впечатленията си поддръжниците на Миков.

От лагера на Нинова обаче изтъкват, че за партията би било добре ляво обединение, а не предаване в ръцете на Борисов.

И докато основният упрек към левицата е, че електоралната ѝ подкрепа главоломно спада, двамата основни претенденти за председателския пост на този етап изглежда, че имат две основни различния – единият работи през апарата, другият – през лобита, като и в двата случая това е свързано с редица ангажименти.

Другото очертаващо се различие е дали БСП да върви към някакъв тип пряко съглашателство с ГЕРБ или да направи това чрез посредничеството на АБВ и Първанов, който също е в чудесни отношения с Борисов.

Именно затова и големият залог, който се крие зад председателската битка са бъдещите президентски избори. На този етап версиите, които се лансират в тази посока, също са две. Ако Миков остане начело на БСП, партията най-вероятно ще търси свой автентичен кандидат за президент – като зам.-председателя ѝ Янаки Стоилов, например.

Ако спечели Корнелия Нинова, е твърде вероятно БСП и АБВ да излязат с обща номинация за президент. Спряганата от АБВ кандидатура е на вицепремиера Ивайло Калфин. Така на формално равнище левицата ще преиграе президентските избори от 2011 г., когато БСП все още беше единна и атакува "Дондуков" 2 с кандидатурата на Калфин, който изгуби срещу Росен Плевнелиев, издигнат от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България