Лидерски рокади в “Гергьовден”

Лидерски рокади в “Гергьовден”

Лидерът на движение “Гергьовден” Любен Дилов-син заяви в четвъртък, че се оттегля от поста, за да даде път на “младите лица” в партията. Визираното “младо лице” е Петър Стоянович, през последните четири години политически секретар на партията, а преди това дясна ръка на бившия председател на СДС Надежда Михайлова.

Рокадата ще бъде официализирана в събота, когато “Гергьовден” провежда национален съвет.

“Много пъти съм го казвал, че старите лица в десницата пречат, трябва да се появят нови, затова и аз се оттеглям”, коментира пред Mediapool Дилов-син, но не обясни какво е наложило оттеглянето му точно в този момент.

“Решението е мое, няма драма, винаги съм бил по-полезен като съм на втора линия”, обясни Дилов-син, който винаги е бил най-популярната фигура на движението, но не и негов председател. Преди това постът заемаше Станимир Зашев, който оглавяваше и общинската група на “Гергьовден” и е известен с ловки схеми за изгодни заменки и сделки в София.

Дилов ще подкрепи Стоянович за свой наследник в “Гергьовден”, но допълни, че решението за това е на националния съвет.

Друга основна тема на партийния форум ще е как и кого движението ще подкрепи на предстоящите избори за депутати в Европейския парламент (ЕП).

Дилов–син, който преди две години сключи коалиционно споразумение със СДС и партията му за пръв път влезе в парламента чрез коалиция ОДС, изрази твърдата си подкрепа за синята листа и нейния водач Петър Стоянов.

Така Дилов-син се дистанцира от подкрепа за бизнесмена Слави Бинев, който изненадващо се оказа на втори в листата на “Атака”, макар че доскоро именно лидерът на “Гергьовден” се ангажира с публичната защита на спорния “архотнски” сан, с който се сдоби Бинев.

С Бинев сме приятели от детство, но не споделям някои от политическите му възгледи, обясни Дилов-син пред Mediapool решението на архонта да се кандидатира от “Атака”.

В четвъртък Дилов-син открито афишира и раздора си със столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, с когото имаха общи интереси в Столичния общински съвет. Преди половин година Дилов бе сред най-активните поддръжници на президентска кандидатура на Борисов, но сега го упреква в задкулисни сделки с БСП.

“Още от президентската кампания усещането за “пета колона”, за задкулисен договор на Борисов с определени среди от БСП е по-силно от всякога. Той самият не пести анонси в това отношение. Личността няма нищо общо с целите, за които бива употребена”, обяснява Дилов в интервю за в. “Труд”.

За да по-ясно отношението му към кмета, той допълва:”Да го кажем с език, разбираем за Генерала – мъжко дупе веднъж се изненадва. Втори и трети път не е изненада, а трайно предпочитание”.

Дилов-син прибягва до стих на Емили Дикинсън, за да изрази отношението си към амбициите на ГЕРБ да обединява десница:

“Колко мрачно е да си някой
И като жаба мокра
Да квакаш цял ден свойто име
Пред възхитена локва”.

Споделяне

Още от България