Лидия Шулева: Безработицата спадна за една година от 18 на 15 процента

От 18 на 15 процента е спаднала безработицата през последната година, заяви вицепремиерът Лидия Шулева при откриването на форума "Кариери 2003 - Шансът да избираш". Според нея без работа остават основно хората без специалност и образование. По думите ѝ при висшистите безработица е около 1 процент.

Шулева каза, че не може да приема, че всеки месец в България има 20 000 работни места, за които не могат да се намерят хора, а в същото време да има 500 000 безработни. Това означава пълно разминаваме между търсенето и предлагането. Според нея безработните все още не могат да разберат колко е важна преквалификацията.

Министър Шулева съобщи пред журналисти, че има идея за създаване на база данни за търсените работни места. Това ще бъде непрекъснато действаща система за наблюдение на търсенето и предлагането на пазара на труда. Тя апелира работодателите да бъдат активни и да ориентират пазара на труда към търсените специалности.

Лидия Шулева информира и за идея работодателите да направят класация на университетите. Според нея за младите хора, които кандидатстват във висшите учебни заведения, е важно да знаят дали завършването на определен ВУЗ ще им помогне лесно да намерят работа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?