"Лидл" планира да отвори 5 нови магазина в България през 2019 г.

"Лидл" планира да отвори 5 нови магазина в България през 2019 г.

Веригата за бързооборотни стоки "Лидл" (Lidl) планира да открие поне 5 нови магазина през тази година в България. Фокусът ще са големите градове и Черноморието, съобщиха от компанията.

Преди дни врати отвори 94-я магазин на веригата у нас в курорта "Св. св. Константин и Елена". Следващите ще са в Поморие, Царево и няколко магазина в София.

"Плановете ни за 2019 г. са амбициозни, каквито бяха и за 2018 г., когато отворихме 7 нови магазина. С новото разширяване на търговската мрежа през тази година целим да предложим удобни локации за пазаруване на жителите в централни райони и периферия на големите градове, както и възможност на повече хора по Черноморието да имат достъп до продуктите ни с оптимално съотношение качество-цена", коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на българския офис на "Лидл".

Наред с планираните откривания, компанията продължава и с програмата си за реновирания на съществуващите магазини. Нейната цел е модернизиране, осигуряване на повече удобство, и подобряване на енергийната ефективност на магазините.

Програмата за реновиране включва 60 магазина. През миналата година бяха обновени 42, а останалите ще бъдат направени през тази година. Мерките при обновяване включват преустройство, внедряване на най-съвременна техника и оборудване, както и цялостната подмяна на осветлението с енергоспестяващо LED осветление за намаляване консумацията на енергия и емисиите на СО2.

Експанзията на компанията на българския пазар води и до разкриване на нови работни места. За миналата година те са 200 и така около 2700 служители в цялата страна работят за българския офис на "Лидл". През тази година се планира да бъдат разкрити още 200 нови работни места.

"Лидл" е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Компанията е част от немската "Шварц Груп" (Schwarz-Gruppe) и присъства в 30 държави. В България "Лидл" започва дейността си през 2010 г. Днес компанията има 94 магазина в 46 града и близо 2700 служители.

Приходите на "Лидл България" непрекъснато растат и достигат 840 млн. лв. през 2017 г., показват данните в класацията на "Капитал 100", която се прави на база на финансовите отчети на дружествата. Печалбата ѝ обаче е намаляла с около 2 млн. лв. спрямо година по-рано и достига близо 18 млн. лв.

По оборот "Лидл България" заема втора позиция в класацията на "Капитал 100" по оборот, като преди нея е друг представител на групата "Шварц" – "Кауфланд България". Техните приходи са двойно по-големи от тези на "Лидл България" и достигат над 1.7 млрд. лв. през 2017 г. , което е ръст от над 4% спрямо година по-рано. Печалбата на "Кауфланд България" е близо 80 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес