Лифтът за Седемте рилски езера повреден умишлено

Осигурителната линия и част от въжето на лифта за Седемте рилски езера са прерязани тази нощ, съобщи в петък Славейко Стайков, управител на фирмата, която стопанисва съоръжението.

Прерязването е направено при третия стълб на лифта, а извършителят е имал достатъчно време да работи спокойно, оплака се Стайков.

Тази сутрин когато технически екип е правил пробно пускане на съоръжението е установено, че има проблем с лифта. Славейко Стайков обясни още, че осигурителната линия дава информация за това дали има проблем в съоръжението.

Стайков обясни още, че очаква да пристигнат на място представители на техническия надзор, за да съставят протокол и да кажат какво трябва да се направи оттук нататък.

За уикенда със сигурност лифтът няма да бъде пуснат, обясни Славейко Стайков, но изрази надежда това да стане за 8 декември.

От районната прокуратура в Дупница съобщиха, че става въпрос за умисъл в действията на извършителите, а за това красноречиво говори фактът, че на мястото са открити инструменти за рязане.

Изграждането на лифта от фирма "Рила Спорт" предизвика вълна от протести на еколозите, които твърдят, че той е абсолютно незаконен. В началото на октомври природозащитници алармираха, че Седемте рилски езера се заблатяват заради присъствието на неограничен брой туристи в защитената територия на циркуса на езерата, която е обявена за зона с ограничено човешко присъствие . Въпреки това ежедневно там се качват с лифта на “Рила спорт“ множество посетители.

Споделяне

Още от България