Лигата срещу поругаването на евреите благодари на България

Цивилизаоваността на една страна се измерва с отношението ѝ към евреите - това заяви днес президентът на Лигата срещу поругаването на евреите Ейбрахам Фоксман на закуска, която даде в централата на организацията за председателя на Народното събрание Огнян Герджиков и придружаващата го делегация в Ню Йорк, предаде БТА.

Аз съм оцелял от Холокоста благодарение на една жена, на която никога не можах да благодаря. Затова сега искам да кажа благодаря на България, която е много, много специална за нас, каза г-н Фоксман. Той отдаде дължимото на всички - цар, парламент и на българския народ - които са предотвратили депортирането на близо 50 хиляди евреи през Втората световна война.

Обвързва ни не само миналото, но и настоящето, посочи Ейбрахам Фоксман. Вие сте съюзник, поемали сте рискове и преди, и сега, вие сте партньор в борбата срещу тероризма и срещу новия изблик на антисемитизъм в някои части на света, каза президентът на Лигата пред своите български гости.

За нас е чест да сме тук по случай стогодишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ и 60-годишнината от спасяването на българските евреи, каза председателят на парламента проф. Герджиков. Той призова да се помнят поуките от Втората световна война, за да не се повтори никога вече тогавашният геноцид.

Лигата срещу поругаването на евреите е създадена преди 90 години с цел да бъде прекратено поругаването на еврейския народ и да се осигури справедливост и безпристрастно отношение към евреите. Тя е една от водещите правозащитни организации и се бори срещу антисемитизма и всички форми на фанатизъм.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?