Лихтенщайн навършва 300 г. с изчистена лоша репутация на данъчен рай

Лихтенщайн навършва 300 г. с изчистена лоша репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението ѝ не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки?

Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света по брой на населението. Утре то отбелязва своята 300-годишнина, но до голяма степен от него не се интересува никой освен съседите му. Има обаче някои подробности, които подсказват, че на тази страна трябва да се отделя по-голямо внимание.

Аристокрацията

В тази микродържава княжеското семейство има значителен глас, но онези 25 000 жители, които се самоопределят като лихтенщайнци, не възразяват особено срещу това. През 2012 г. те отхвърлиха инициатива да се сложи край на правото на вето на княза върху решения, приети от парламента или с плебисцити.

Те по-скоро подкрепят неговия свръхконсервативен политически подход. Когато князът заплаши, че ще наложи вето на облекчаване на забраната за аборти, на референдум през 2011 г. електоратът отхвърли тази мярка. Девизът на Лихтенщайн казва всичко: "За Бог, за княза и за отечеството".

Данъчен рай

Най-високата данъчна ставка е 8 процента, а най-високи са общинските данъци. Освен 25 000 лихтенщайнци в княжеството живеят и 13 000 чужденци, които са получили така желаното право на жителство. Годишно се предоставят само няколко десетки такива разрешения за пребиваване. Около 20 000 души - над половината от работещите в княжеството - са принудени да живеят в Швейцария или Австрия.

Банки

Петнайсетте банки, притежаващи лиценз да работят в Лихтенщайн, се занимават най-вече с управление на активи. За 2017 г. те са обслужвали активи на свои клиенти в общ размер на около 300 милиарда долара - на глава от населението това са по около 8 милиона долара на жител. В по-голямата си част тези пари са притежание на чуждестранни клиенти. Най-голямата банка ЛГТ е собственост на княжеското семейство.

Пране на пари?

Лихтенщайн дълго време беше смятан за данъчен рай. Съмнителни фондации предлагаха благоприятни условия за чужденци, които искат да укрият от данъчните власти в своите страни активи с неплатени върху тях данъци. Но поверителни сведения за клиенти бяха откраднати и продадени в Германия. Заради скандала, който избухна през 2008 г., беше осъден шефът на "Дойче пост" (Германските пощи) Клаус Цумвинкел, който беше принуден да подаде оставка. Властите в княжеството сега настояват, че блатото вече е пресушено, а миналата есен ЕС извади Лихтенщайн от черния си списък на данъчни убежища под наблюдение.

Индустрия

Макар и банковият сектор да дава 25 процента от брутния вътрешен продукт, промишленият сектор всъщност е по-голям от банковия. Няма друга страна, в която на глава от населението да има толкова много компании - 4600 или иначе казано, по една компания на осем жители. Те включват световноизвестни марки като компанията за производство на строително оборудване "Хилти", компанията за букси за аудио-и видеотехника "Нойтрик" и "Ивоклар вивадент", която държи две трети от световния пазар на керамични зъбни коронки.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?