Лихтенщайн се отказва да е офшорна зона

Лихтенщайн се съгласи на сътрудничество с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в областта на банковата прозрачност, а също и по обмена на информация по данъчни въпроси, съобщи в четвъртък Франс прес.

Според премиера на страната Клаус Чучер, в най-скоро време ще бъде подписано споразумение с ОИСР. По този начин Лихтенщайн ще престане да бъде офшорна зона.

В рамките на сътрудничеството Лихтенщайн ще разкрива информация за сметки на чужди граждани по искане на данъчни служби. Подписването на споразумението с ОИСР е тежка стъпка за страна, която сама се отказва от един от основните източници на приходи в бюджета си. През 2008 година банковите операции носеха на бюджета над една трета от всички държавни приходи, повечето от които се дължаха на задгранични клиенти.

Лихтенщайн беше принуден да се съгласи на сътрудничество с ОИСР заради нарастващия натиск от страна на организацията, от страните в Г-20 и от данъчните служби на САЩ и Германия. Очаква се на срещата на върха на двайсетте най-развити страни в света (Г-20) в Лондон на 2 април да се обсъжда и новият "черен списък" на страни, приемани за данъчен рай. Според Чучер за Лихтенщайн е крайно важно да не попадне в този списък, защото може да вкара княжеството в европейска изолация.

През последните месеци Лихтенщайн отстъпваше на малки крачки. Ако в началото на 2008 г. княжеството беше готово да отстоява статута си на офшорна зона, през декември вече се съгласи на сътрудничество с Федералната данъчна служба на САЩ. На 5 декември 2008 г. стана известно, че Лихтенщайн се е съгласил на частично разкриване на информация за милиарди долари, които държат по сметки в княжеството състоятелни американци и задокеански компании.

В момента според критериите на ОИСР три държави в Европа се водят офшорни зони – Андора, Монако и Лихтенщайн. След като подпише споразумението, Лихтенщайн ще отпадне от списъка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?