Лихвите по ипотечните кредити паднаха до 6.25%

Лихвите по ипотечните кредити паднаха до 6.25%

Лихвите по нови ипотечни кредити продължават да падат и в момента се движат между 6.25 – 7%. Като цяло понижението от началото на годината досега е с 1-1.25%, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на “Кредит център”. Есенните промоции, които традиционно стартират през септември и ще продължат до края на годината, оправдаха очакванията и донесоха освен по-ниски лихви и допълнителни облекчения за кредитоискателите”, допълни той.

Освен лихвите за нови клиенти, някои банки понижиха и лихвите по старите ипотечни кредити. Пощенска банка намали лихвите по всички жилищни ипотечни кредити на клиентите си с 0.25%. Райфайзенбанк също намали с 0.25% лихвите по стари кредити, които са редовно обслужвани. Това показва, че финансовите институции виждат положителна перспектива в развитието на пазара и е знак за неговото стабилизиране.

Левовите кредити продължават да трупат популярност сред потребителите, показва анализът на “Кредит център” за септември. За първи път във Варна изтеглените заеми в левове са повече от тези в евро, като съотношението е 51:49%.

Очакванията на “Кредит център” са тенденцията на търсене на левови заеми да продължи да нараства.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през септември е 31 245 евро. Съотношението между европейската и българската валута показва стабилен и траен интерес към левовите кредити – 44% от заемите в страната през септември са изтеглени в левове.

Средният размер на кредитите в София е малко над 34 000 евро, което представлява ръст с около 3000 евро спрямо август, отчитат от “Кредит център”. Във Варна средният размер на кредитите е близо 32 000 евро, а в Бургас и в Пловдив - съответно 24 540 и 21 680 евро.

Търсенето на жилища продължава да бъде в диапазона от 30 000 до 50 000 евро. Според анализаторите на имотния пазар качествените жилища в този сегмент са намалели значително като предлагане, което може да доведе до отчитането на по-малко сделки до края на годината.

Най-активни са хората между 26 и 35 години, като те представляват близо 47% от всички теглили ипотечен заем през септември. Следват ги между 36 и 45 години, които представляват 31.5% от всички. Активизират се и най-младите кредитополучатели – между 18 и 25 години, които са над 8% през септември при около 7% през август, посочват още от “Кредит център”.

Покупката на жилище продължава да е водеща причина за теглене на кредит за 96% от кредитополучателите през септември. За лично ползване външно финансиране са ползвали 4% от потребителите през месеца.

Над 40% от кредитополучателите са избрали срок на погасяване между 16 и 20 години. Всеки пети е избрал да плаща заема в срок между 21 и 25 години. Следващият най-популярен срок е този между 10 и 15 години. Кратки срокове – до 10 години, или пък дълги – над 30 години, избират между 4% и 4.5% от кредитополучателите през септември.

Една трета от сделките за покупка на жилище са се покривали с кредит между 70 и 80% от стойността на имота. Близо една четвърт пък са избрали кредит, покриващ между 60 и 70% от сумата по сделката. Финансиране до 90% използват малко над 7% от кредитополучателите през септември.

Около една пета от хората са прибегнали до финансиране от 50 до 60% от общата стойност на сделката, посочват от “Кредит център”.

Споделяне

Още от Бизнес