Лихвите по ипотечните кредити се върнаха на предкризисни нива

Лихвите по ипотечните кредити се върнаха на предкризисни нива

Лихвите по ипотечните кредити се върнаха на нивата си от преди кризата, а банките решиха да удължат пролетните си промоции до края на лятото. Това показва анализ на пазара за юни на консултантската компания “Кредит Център”.

 

Най-ниската плаваща лихва за нов дом в момента дава ОББ – 6.5%, следвана от Пощенска банка – 6.6% и ДСК – 6.79% при ползване на определен продукт на банката, показват офертите на кредитните институции. При фиксираните лихви нивата падат още до 5.85% за първите три години на кредита на “Емпорики банк”.

 

“Преференциалните оферти на банките ще продължат поне до края на август. Те включват отстъпки в съпътстващите отпускането на кредита такси и по-ниски лихви с 0.25 до 0.75%. Част от офертите предлагат и финансиране на покупка на имот до 90% от цената му. Това ще позволи на тези клиенти, които са решили да си закупят нов дом през летните месеци, да се възползват и от по-добри условия по кредитите”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на “Кредит Център”.

 

Основната причина за по-евтините жилищни заеми е спадът на лихвите по депозитите с 2 – 2.5 пункта спрямо миналата година. Въпреки изгодните условия засега не се забелязва значителен ръст на отпуснатите ипотечни заеми и той е минимален в рамките на 1 до 3% спрямо миналата година, отчита анализът.

 

Другата тенденция, която се наблюдава на ипотечния пазар, е растящият дял на изтеглените кредити в левове. През юни 34 на 100 от изтеглените заеми са били в български пари. В Бургас около 40% от изтеглените ипотечни заеми са левови.

 

Кредитите с фиксирана лихва за определен период също продължават да набират все повече почитатели. Те се предпочитат от кредитополучатели до 30-годишна възраст, отчитат от “Кредит център”. Причината е, че повечето от тях добре си спомнят движението на лихвите нагоре в края на 2008 г. и началото на 2009 г. и искат да се застраховат от ново евентуално влошаване на икономическата среда и ръст на лихвите.

 

Най-активни в тегленето на ипотечни заеми са хората на възраст между 26 и 35 години. Над 53% от всички взети кредити през юни са от хора от тази възрастова група. Малко над една трета са хората между 36 и 45 години, които теглили ипотечен заем за нов дом. Най-младите – между 18 и 25 години, демонстрират известно активизиране през юни – те са 5.6% от всички при около 5% през предходния месец. Намалява активността при хората над 45 години – при 10% през май, през юни те са 8.4%, сочат данните.

 

Без съществени промени се запазват предпочитанията на потребителите за размер на изтегления ипотечен кредит. Най-популярни остават сумите между 10 000 и 30 000 евро, като близо половината кредитополучатели са избрали такъв размер на външното финансиране. Втори се нареждат заемите между 30 000 и 50 000 евро – 35.3% от хората са избрали такъв обем на кредита.

 

Общо 96.5% от заемите през юни са изтеглени с цел покупка на жилище, а останалите за лично ползване.

 

Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечен кредит остава този между 16 и 20 години – 42.1% от кредитополучателите са избрали този период. Една четвърт ще плащат заемите за срок между 21 и 25 години.

 

Най-разпространеният дял на външно финансиране и през юни продължава да бъде между 70% и 80% от общата стойност на сделката – малко над 32% от хората са избрали такъв вид процент. Следващият по-популярност външен дял е този между 60% и 70% от стойността – близо 20% от кредитополучателите. Финансиране между 90% и 100% от стойността на сделката през юни от “Кредит Център” не отчитат.

Споделяне

Още от Имоти