Лихвите по влоговете паднаха под 1%

Лихвите по влоговете паднаха под 1%

Средната лихва по новооткритите срочни депозити в левове до 1 година за пръв път пада под 1%, става ясно от статистиката на БНБ за февруари. От точно 1% през януари лихвата се е свила до 0.81% месец по-късно. Така за последната година доходността по тези продукти е паднала с над 1 пункт – през февруари 2015 г. е била на ниво 1.94%. Преди две години пък средната лихва стигаше 3.47%.

Новите срочни депозити в евро носят още по-ниска "печалба" – 0.71% на годишна база към февруари 2016 г., сочат още данните на БНБ. Малко по-добри лихви все още се регистрират при по-дългосрочните продукти, макар че и при тях има спад през февруари. Процентът, който предлагат банките за депозитите в левове със срок между 6 и 12 месеца, е средно 1.23%, а със срок между 1 и 2 години – 1.96%.

Експерти очакват спадът в доходността по спестяванията на домакинствата да продължи заради огромната ликвидност, с която разполагат банките у нас, заради липсата на добри бизнес проекти за кредитиране и заради политиката на Европейската централна банка на нулеви лихви. Въпреки това обаче хората продължават да спестяват, като през февруари средствата на гражданите в банките са се увеличили с нови близо 100 млн. лв. до 42.9 млрд. лв.

Годишният процент на разходите (ГПР), който включва не само лихвите, но и таксите и комисионите, по жилищните кредити в левове и евро се задържа през февруари на нива съответно 5.89% и 6.35%. За една година левовите заеми за покупка на имот са поевтинели с около 1 пункт, а евровите – с около 0.70%. Известно поевтиняване през февруари се регистрира при потребителските заеми в левове и евро. Техният ГПР е паднал от 11.78% на 11.33% в левове и от 8.12% на 7.57% в евро.

При заемите за бизнеса се отчита по-сериозно поевтиняване през февруари. В левове и евро средните лихви са намалели с около 1.4-1.5 пункта до съответно 4.41% и 5.61%, но при този вид заеми статистиката често отчита по-големи колебания.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?