Лихвоточките вече ще може да се прехвърлят на нуждаещи се близки

Собственици на събрани преди години лихвоточки ще могат да ги използват до края на ноември 2016 г. и правата върху тях ще може да се прехвърлят на нуждаещи се роднини и близки на притежателите на лихвоточки. Това предвиждат приети на второ четене от парламента в сряда поправки в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

 

Така 59 861 държатели на такъв тип влогове ще имат на разположение още три години, за да придобият или да започнат да изграждат жилище с лихвоточките, които са за около 89 млн. лв. Според досега действащите разпоредби срокът за купуване на имот с лихвоточките изтичаше на 21 ноември 2013 г.

 

Удължаването на срока на лихвоточките се налага заради значително забавяне в изплащането на дължимите левови компенсации на гражданите поради недостиг на средства във фонда, който се получава в резултат на намаления размер на субсидиите от републиканския бюджет.

 

Изплащането на левовите компенсации ще се извършва по реда на постъпилите заявления за реализирани права в срок до шест месеца. При недостиг на средства в бюджета на фонда за текущата година задълженията за неизплатените компенсации следва да се включват в размера на субсидията и да се изплащат със следващия бюджет, предвиждат корекциите.

 

Половината от постъпленията от продажбата на жилищни и вилни имоти, отнети в полза на държавата със съдебен акт, ще постъпват в бюджета на фонда, решиха още депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?