Ликуд e лидер на утрешните избори в Израел, според социолозите

Партията Ликуд на премиера Ариел Шарон води убедително в проучвания на общественото мнение, направени по повод на утрешните парламентарни избори в Израел, предаде АП.

Ако Шарон формира коалиция с крайнодесни и религиозни партии, тя ще има 65 от общо 120 места в парламента, сочат данните от проучване, цитирано от в. Маарив. А ако Шарон успее да се съюзи с Партията на труда и партията Шинуи и да образува центристка коалиция, тя ще има 68 места.

Според допитването Ликуд ще получи 32 места в парламента, Партията на труда - 18, а либералната партия Шинуи - 15. Според резултатите от друго проучване, публикувани от в. Едиот Ахронот, всяка от трите партии ще получи по едно място повече.

През последните седмици Шарон загуби част от гласоподавателите си, след като левите вестници раздухаха скандал с незаконното финансиране на предизборната му кампания. Преди скандала Шарон очакваше около 40 депутатски места в Кнесета.

Израелските сили за сигурност днес бяха приведени в повишена готовност в цялата страна преди парламентарните избори утре. Около полунощ палестинските територии бяха блокирани за следващите два дни. В градовете на Западния бряг е въведен комендантски час. Според днешните израелски вестници палестински екстремисти планирали терористични атаки в Израел, за да провалят гласуването, предаде ДПА. Палестински представители квалифицираха вчерашната израелска акция в Газа, при която загинаха 12 души, като част от предизборната кампания на Шарон.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?