"Ликвидаторът" на Странджа Петко Арнаудов оглави горското стопанство в Царево

Петко Арнаудов. Сн. БГНЕС

Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов от БСП, който се прочу с редица безобразия като незаконното селище "Златна Перла", плажа "Корал" и презастрояването на местността "Бутамята" в Синеморец, е назначен за директор на държавното горско стопанство в Царево, съобщиха от Министерството на земеделието.

Това е станало без конкурс, със заповед на директора на Югоизточното държавно горско стопанство Пейчо Върбанов.

"Приех, защото имам необходимия опит. Имах и други предложения за по-високо отговорни длъжности, но те бяха в Бургас, а мен не ми се ходеше там", обясни мотивите да приеме предложението Петко Арнаудов пред Дневник.

От обясненията му става ясно, че той е назначен без конкурс, защото има "необходимата професионална квалификация". По професия е лесовъд и преди да стане кмет е работил 15 години в системата на горите. Имал е дори предложение за същия пост преди да стане кмет, но отказал, защото преценил, че ще е по-необходим за обществена работа.

Петко Арнаудов беше три мандата кмет на Царево от 2002 до 2011 г., като по време на мандатите му бяха взети множество скандални решения, срещу които се обявиха природозащитни организации.

Управлението му стана популярно с незаконното вилно селище "Златна перла" до село Варвара в границите на парк "Странджа". То беше построено без задължителната по закон екологична оценка и след дълга съдебна битка на екоорганизации съборено след години.

Въпреки че цялото черноморско крайбрежие южно от Варвара е в защитената територия на парка, Арнаудов предложи промяна в устройствения план на Царево, която предвиждаше ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла. Автор на този план бе архитект Калин Тихолов, който бе номиниран за министър на инвестиционното проектиране в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС, но ден по-късно беше оттеглен.

С цел да махне пречките пред устройствения план, който вкара България в европейска наказателна процедура, и да опази незаконната "Златна перла" Арнаудов поиска закриването на целия природен парк "Странджа" като атакува в съда заповедта за обявяването му.

През 2007 г. Върховния административен съд, който вече имаше опит с аналогично премахване на защитена територия в местността "Камчийски пясъци" беше на път да заличи парка. Това доведе до протести на природозащитни организации, които накараха парламентът да гласува забрана за заличаване на вече обявени защитени територии, ограничавайки правомощията на съдебната власт, но запазвайки стотиците паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности в страната от инвестиционни своеволия.

Преди промените Петко Арнаудов е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност под псевдонима Иванов до 1979 г.

За това, че бившият кмет на Царево е ще бъде "трудоустроен" на някакъв държавен пост, писа сайтът Биволъ в средата на юли. Според източници на изданието Арнаудов е хвърлил око на поста председател на Управителния съвет на Югоизточното държавно предприятие, което е най-голямото в страната.

Биволъ припомня, че Арнаудов е от вътрешнопартийната клика на Георги Първанов, което в съчетание с богатата му на обществени скандали властова биография не успя да стане нито депутат, нито областен управител, нито зам. - областен.

В управата на Югозападното дружество в момента влизат Пейчо Върбанов, близкият до него Александър Иванов и сегашния директор на РУГ-Бургас Румен Желев, който пък е активист на ГЕРБ. Планът за трудоустройване на 63 годишния Петко Арнаудов включва и "реабилитиране" на неговия връстник, бившия шеф на РУГ-Бургас Мишо Жеков, който също трябва да влезе в УС, след като стане шеф на РУГ-Бургас на мястото на Румен Желев, писа Биволъ.

Сега начело на Югоизточното държавно предприятие е Пейчо Върбанов, протеже на скандалния бивш депутат от ГЕРБ Емил Димитров - Емо Фаса. Въпреки авторството на едни от най-безобразните лобистки закони при ГЕРБ, Фаса оцеля благодарение на личните протекции на Бойко Борисов. След като Борисов падна от власт, Емил Димитров започна разобличителна кампания срещу Цветан Цветанов, Искра Фидосова и други фигури от ГЕРБ, които съсипвали партията. Той обаче продължава да контролира всички директори на държавните горски предприятия, които са негови назначения и в момента се опитва да се върне задкулисно като незаобиколим финансов фактор, използвайки близостта си с Първанов.

В условията на задълбочаваща се криза горите остават един от малкото държавни ресурси, които в рамките на месеци могат да се трансформират в кеш. Това става чрез сеч и продажба на дървесина, за която има гарантиран пазар в съседни страни. Технологично и теоретично кражбата е възможна заради разминаването между отчетените и реално изсечените кубометри дървесина. Поради спецификата на измерването, нормално е реалният добив да надвиши прогнозният с 20 - 25%. Дали надвишеният добив ще бъде надлежно отчетен и продаден прозрачно на търг е въпрос за няколко милиона лева. При прогнозни 331 000 кубически метра добив на дървесина в ЮИДП за 2013 г. (по данни от сайта на предприятието), 20% повече сеч изправят управата пред изкушението да "реализира" по престъпна, но много трудно и бавно доказуема схема, едни четири милиона лева.

Това обаче не е единственото потенциално изкушение за "ликвидатора" Арнаудов, при чието управление в Царево корупционните сделки с общински земи процъфтяха, а български и руски мутри и олигарси изляха хиляди кубически метри бетон, пише Биволъ. Към горските стопанства се водят и ловните, където също се въртят солидни суми. Там политици и олигарси по традиция се сбират, за да отстрелват дивеч и да решават текущи държавни въпроси. Близостта до тези сенчести завери също носи дивиденти и най-доброто доказателство е кариерата на "ловния кардинал" и архитект на схемите в лова и горите - недосегаемия Емо Фаса, прочул се с циничното откровение "България е наша и гората е наша и ще правим каквото си искаме".

Споделяне

Още по темата

Още от България