Собственикът на КТБ обяви в ново писмо:

"Ликвидаторите" на КТБ искат да сложат ръка върху "Петрол", "Виваком" и "Дунарит"

Цветан Василев смята да спасява КТБ с продажба на активите й по реална пазарна стойност – 2.5 млрд. евро

Цветан Василев

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев обяви, че е готов да се откаже от дела си, за да спаси банката, но хората, които стоят в основата на атаката срещу него и КТБ, пробват различни машинации, за да сложат ръка върху ценни активи, след като преди това са се опитвали да го изнудват да им ги прехвърли.

Банкерът, който се намира в Белград, където изчаква процедурата си по екстрадиция у нас, публикува в сряда на сайта си поредно отворено писмо, в което заявява, че КТБ може да бъде възстановена чрез продажба на активите на КТБ, но не на безценица, а "по реална пазарна стойност", която по негови изчисления е 2.5 млрд. евро.

"Естествено това би могло да бъде възможно единствено с цената на мои лични загуби — участието ми в КТБ, както и в други компании", казва Василев, който притежава 50.6% от КТБ.

 

Василев не засяга в декларацията темата с разследването срещу него в Лихтенщайн за пране на пари.

Повод за декларацията му са новите публикации в някои български медии, според които в момента текат опити за преврати в ръководствата и собствеността на фирми, свързани с Василев и КТБ. Става дума за дружествата "Петрол" и "Виваком".

"Основните свидетели срещу мене и моите колеги от КТБ АД представляват няколко дружества, които разполагат със значими активи, финансирани напълно или частично от банката. Освен това, огромната част от фирмените книжа на тези дружества "изненадващо“ липсват — факт, относно който са информирани компетентните български органи преди време. От тези органи до момента няма никаква реакция. Могат да бъдат зададени въпроси дали това е случайно съвпадение, или не", пише Цветан Василев.

"Хората в основата на комплота срещу КТБ АД твърдо следват максимата "Крадецът вика дръжте крадеца“. В предишното си обръщение обясних, че преди да започнат атаките срещу мене и банката, бях изнудван за безвъзмездно прехвърляне на акции от "Виваком", "Петрол" и "Дунарит" на определени фирми, зад които стоят определени хора", твърди още Василев.

Той има "сериозни съмнения, че правната кантора, обслужваща съответните изнудвачи, които се превърнаха и в своеобразни ликвидатори на КТБ АД, сега стои зад всички сигнали, схеми и подбудителства срещу банката и нейните акционери".

По повод на разпространените информации за продажба на фабриката за стъкло в сръбския град Парачин, Цветанов разяснява, че се опитва да я спаси, тъй като предприятието изпитва трудности заради затварянето на КТБ, която се ангажира с огромна инвестиция там. "Търся най-доброто решение за завода, но в никакъв случай това решение няма да бъде в ущърб на КТБ...Проектът ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите ѝ. Интерес за продажбата (покупката) на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ АД и личното си облагодетелстване", пише Цветан Василев.

"В конкретния случай, същите тези "морално чисти“ хора не се посвениха да предложат срамна сделка на заинтересован от покупка на подценени активи – срещу свидетелстване срещу мене".

Според Василев случаят с "Виваком" е аналогичен: "Ако не беше нашата съпротива, досега акциите на "Виваком" щяха да лежат в някое дебело чекмедже. Представяте ли си, че в България е възможно изпълнителен директор на компания да укрива книга на акционери и временни удостоверения с една единствена цел – да услужи за постигане на целите на своите покровители. По едно стечение на обстоятелствата този изпълнителен директор е един от "достойните“ свидетели на обективното следствие и прокуратура. Същият доказано е фалшифицирал документи заедно с други лица от т.нар. група на 7-те (вече 6-те), управлявана от основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, което също не значи нищо за компетентните органи".

"Същият този правен център на атаката поиска несъстоятелност на въпросната компания още през май с една цел – да присвои 14.5 млн евро и да се добере до акциите на "Виваком", заявява Цветан Василев.

Той твърди, че за възстановяване на КТБ е достатъчно да бъдат продадени активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която негова оценка е над 2.5 млрд евро.

В заключение банкерът пояснява: "Това би могло да бъде възможно единствено с цената на мои лични загуби — участието ми в КТБ АД, както и в други компании — на които съм готов и които съм декларирал на консорциума от частни инвеститори. Успях да привлека тези инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято. Концепцията се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност. Това автоматично изключва продажбата на основните активи на подценени цени".

Василев посочва, че тази концепция на акционерите и новите потенциални инвеститори (без да е конкретизирано кои точно са) "е в рязък контраст с поведението на квесторите и на БНБ, които вече подготвят почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши. Това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД. "Добрите“ кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в "добри“ ръце, за да да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ".

"А така наречените "лоши“ кредити, идентифицирани като лоши по неконвенционална и вероятно неслучайна методология, обслужваща интересите на организаторите на атентата срещу КТБ, са предназначени за "доказателствен материал“ за обвинението срещу мене и моите колеги. В резултат, губещи ще сте Вие, дами и господа!", заявява Цветан Василев в посланието си към клиентите на КТБ и "групи и движения, съпричастни към съдбата на КТБ".

В заключение той посочва, че КТБ "може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото".

Според плана на БНБ, Корпоративна банка ще остане затворена до 22 ноември. Очаква се новият парламент да вземе решение какво да предприеме спрямо банката, след като одитът покаже каква е капиталовата дупка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?