Лилана познавала Божков, но бизнесът й не зависел от него

Лилана познавала Божков, но бизнесът й не зависел от него

Бившата певица Лиляна Деянова (Лилана) познава хазартния бос Васил Божков, но твърди, че бизнесът ѝ няма нищо общо с него. Това обяви самата тя в интервю за бТВ. В момента Деянова е в ареста по обвинения за неправомерно усвояване на средства от еврофондове, принуда срещу длъжностно лице и участие в престъпна група. Заедно с нея е арестуван съдружникът ѝ в дружеството "Телетол" Мартин Димитров. За кратко бе задържан и брат ѝ – Александър Деянов.

"Познавам го отдавна. Никога не съм търсила неговата помощ. Моят бизнес няма нищо общо с него. Разбирам, че някой смята, че прокуратурата ме е задържала заради подозрения, че сме близки. Това не ми се струва никак нормално в една правова държава", твърди Деянова.

През май 2019 г. "Телетол"АД стана вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Компанията обаче не получи достъп до тол системата и на практика не може да осъществява дейност. Това беше причината да заведе дело.

След ареста ѝ Деянова обяви, че е атакувана, защото имала дързостта да каже, че в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) има корупция. Макар че бе оставена под стража трима съдии бяха единодушни, че няма доказателства тя да е заплашвала длъжностни лица.

Дни по-късно от прокуратурата пуснаха част от доказателствата по разследването си. Според показанията на трима свидетели от ръководството на АПИ те са били тормозени по телефона и заплашвани, че ще останат без работа, ако не подпишат договор с дружеството на Деянова. Свидетелите твърдят, че тя е нахлула в ТОЛ-управлението.

Деянова твърди, че е ходила там само два пъти. Тя казва още, че е подала над 80 сигнала до различни институции, включително и до прокуратурата, за ситуацията в АПИ.

"Имаме над 20 записа на телефонни разговори, от които е напълно видно, че от тези държавни служители нищо не зависи. Получихме и няколко предупреждения да не го правим и че трябва да питаме дали можем да го правим от който зависи", заяви Деянова.

Деянова и Димитров са основатели и на стартиращата IT компанията "Нованор", която разработва продукти за транспорта, които продава предимно на американския пазар.

През лятото на 2019 г. двамата сезираха прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция във връзка с тол системата.

Преди 5 години Деянова и Димитров представиха приложението на пътната агенция - Lima, което дава информация за трафика и проблемите по пътищата у нас. Мобилното приложение е разработено с европейски средства от фирма "Декарт" ООД. Половината от капитала на тази компания към 2015 г. е собственост на Васил Божков, в момента обвиняем в редица престъпления, а останалата - на баща и син Борис и Лука Бекярови.

"Нованор" е разработчик и на приложението Civi, чрез което гражданите могат да подават сигнали към общините за нередности. Например разкопани улици, непочистни кофи за боклук, некачествен ремонт, спукан водопровод и т.н. "Нованор" участва и в обединението "Телетол", което беше кандидат за изграждането на тол системата за 180 млн. лв., но не беше избрано за изпълнител на поръчката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?